Marţi, 16 octombrie, la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava s-au derulat o serie de activităţi pentru a sărbători Ziua Internaţională a Alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare, în cadrul proiectului Erasmus+ „Healthy Foods, Happy Moods”, coordonator fiind prof. Mirela Mazilu.
Potrivit acesteia, scopul acestor activităţi a fost informarea elevilor privind problema siguranţei şi a risipei alimentare, precum şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.
Invitaţii speciali ai acestui eveniment au fost: asistentul medical Aga Zica - Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, nutriţionistul Daniela Bălănucă şi apicultorul Ioan Jureţchi.
Ziua a început cu o scurtă informare despre semnificaţia acestei zile.
Ulterior, în cabinetul Erasmus+, elevii a cinci clase primare şi-au îmbogăţit cunoştinţele despre piramida alimentelor, farfuria ideală, alimentaţia sănătoasă, risipa alimentară, modalităţi de combatere a acesteia şi măsuri esenţiale pentru siguranţa alimentelor. Specialiştii invitaţi au dat dovadă de un profesionalism deosebit, făcând toate informaţiile accesibile elevilor. Apicultorul Ioan Jureţchi şi fiul său, Mihnea, le-au prezentat elevilor noţiuni despre o familie de albine şi au insistat asupra beneficiului produselor apicole (polen, păstură, propolis crud, tinctură de propolis, miere de diferite sortimente: rapiţă, salcâm, tei, floarea-soarelui) pentru sănătatea organismului.
Elevii au pregătit postere, afişe despre alimentaţia sănătoasă pe care le-au prezentat şi expus în cabinetul Erasmus+. Ei au primit din partea DSP materiale promoţionale cu mesaje educative şi au gustat mierea prezentată.
Ziua a continuat cu o vizită la solariile de legume din Mitoc, unde Daniel Bilinciuc le-a vorbit elevilor despre legumele bio pe care le cultivă. Deoarece elevii studiază educaţie financiară, întrebările micilor viitori antreprenori s-au orientat spre cum şi-a construit afacerea, ce investiţie a făcut, ce provocări a avut până acum, dacă e rentabil să faci agricultură etc. După o oră de dezbatere, elevii au intrat în solarii şi au cules legume. Fiecare elev şi-a cântărit coşul de legume, a calculat preţul total şi a plătit. Mesajele cheie ale activităţii au fost:„Mâncăm sănătos, să creştem frumos!”, „Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta!”, „Donăm alimentele pe care nu le consumăm!”.
„Le mulţumim partenerilor, echipei de proiect (director Petronela Bobric, prof. Ramona Întorsură, prof. Claudia Ţuca, prof. Simona Corneanu, prof. Oltiţa Voroniuc, prof. Cătălina Miron, prof. Maria Taşcă, prof. Daniela Zofotă), părinţilor şi elevilor pentru contribuţia la reuşita acestei activităţi”, a declarat prof. Mirela Mazilu, coordonatorul activităţii.