Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de modul în care sunt atrase fondurile europene de către actuala guvernare. Parlamentarul sucevean a pus la dispoziţie informaţiile de pe pagina electronică a Comisiei Europene din care rezultă că România a cheltuit doar 5,4 miliarde de euro, din cele peste 37,6 miliarde disponibile. De pe aceeaşi adresă, https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/RO, se poate observa că din fondurile atrase deja, mai mult de 3,3 miliarde de euro reprezintă fondurile destinate agriculturii şi dezvoltării rurale. În schimb, la celelalte capitole, România se prezintă deplorabil. Astfel, fondul de dezvoltare regională are alocate peste 13,7 miliarde de euro, dar România a atras până acum numai 0,8 miliarde de euro, reprezentând 6%. Din Fondul Social European, fond destinat ocupării şi calificărilor, cu o valoare de 5,4 miliarde de euro, România a cheltuit efectiv în 4 ani numai 0,08 miliarde, reprezentând 2%. Aşadar, pe cele mai important componente – Fondul de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European – rata de utilizare a banilor este de 5%.
În acest context, Ioan Balan i-a adresat o serie de întrebări ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, întrebări legate şi de afirmaţiile comisarului european pentru dezvoltare regională Corina Creţu, potrivit cărora România nu a înaintat proiecte pentru a accesa fondurile disponibile.
„Care este motivul pentru care Guvernul nu este capabil să înainteze Comisiei Europene proiecte bine structurate, care să beneficieze de finanţare nerambursabilă? Dacă problema o reprezintă resursa umană din cadrul autorităţilor de management şi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, vă solicit să precizaţi dacă aţi solicitat asistenţă tehnică directă de la Comisie, pentru creşterea gradului de utilizare a fondurilor europene şi pentru elaborarea proiectelor?”, sunt o parte din întrebările înaintate de Ioan Balan.
De asemenea, deputatul sucevean mai doreşte informaţii şi despre alte subiecte, inclusiv despre de acum utopicele autostrăzi din Moldova.
„Vă solicit o situaţie cu proiectele majore transmise Comisiei Europene, până la data de 1 octombrie 2018, pentru finanţare în cadrul celor două fonduri: Fondul de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European. Vă solicit să clarificaţi motivul pentru care Guvernul renunţă la finanţarea unor investiţii din fonduri europene nerambursabile (autostrăzile Moldovei) şi promite că le va realiza dintr-un utopic parteneriat public-privat. Vă solicit să clarificaţi şi de ce Ministerul Fondurilor Europene acceptă ca eventualele autostrăzi care s-ar realiza din fonduri europene şi a căror utilizare ar fi gratuită pentru români să fie abandonate în favoarea aşa-ziselor parteneriate public-private, care înseamnă impunerea unei taxe de utilizare a autostrăzii?”, sunt celelalte întrebări adresate Rovanei Plumb.