Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunţat că va susţine toate iniţiativele legislative care vor putea asigura sănătatea alimentară a populaţiei din România. Într-o declaraţie politică susţinută în Camera Deputaţilor, Maricela Cobuz a amintit că pe data de 16 octombrie 2018 a fost celebrată în România “Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare”, iniţiată prin Legea nr. 47/2016 de către Parlamentul României. Ea a spus că această zi este sărbătorită de 150 de state din întreaga lume ca ”Ziua Mondială a Alimentaţiei”, zi iniţiată de către ONU încă din anul 1979, care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei asupra problemelor legate de alimentaţie, risipa alimentară, consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei şi a malnutriţiei.
„Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii. Risipa alimentară este o problemă mondială care a atins o importanţă din ce în ce mai mare pe agenda publică şi politică din ultimii ani. Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produsele alimentare de bază şi de calitate corespunzătoare constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar, în primul rând, cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare”, a spus deputatul PSD de Suceava. Maricela Cobuz a precizat că anul acesta, pe data de 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.
Ea a explicat că actul normativ introduce noi măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare. „De asemenea, prevede vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare. În România, 10% din alimentele cumpărate se risipesc, fiecare român aruncă în fiecare zi câte o porţie de mâncare, potrivit statisticilor UE, care arată că risipa alimentară se ridică, în România, la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mâncare pe care o risipesc românii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor”, a afirmat deputatul PSD de Suceava.
Maricela Cobuz a dat asigurări că în calitate de deputat, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Parlamentul României, va susţine toate măsurile legislative necesare pentru a asigura sănătatea alimentară a populaţiei din România, iar calitatea alimentelor să nu fie inferioară comparativ cu alte state din Uniunea Europeană.