O delegaţie formată din 20 de oameni de afaceri bavarezi şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei din Bavaria, Germania, se află zilele acestea într-o vizită în judeţul Suceava pentru a stabili parteneriate şi a dezvolta relaţii de afaceri cu parteneri suceveni. Din delegaţia din Bavaria fac parte oameni de afaceri din domenii precum electrotehnică, producţia şi prelucrarea metalelor, textilelor şi încălţămintei, meşteşuguri, logistică, cercetare şi inovare, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, industria construcţiilor de metal, industria aerospaţială şi navigaţie prin satelit, construcţia de maşini pentru domeniul agriculturii şi silviculturii sau prelucrare mecanică. În cursul zilei de ieri, delegaţia germană a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarii din Suceava şi Siret, Ion Lungu, respectiv Adrian Popoiu, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie din Suceava, Botoşani şi Cernăuţi, din Ucraina, directorul Camerei de Comerţ Româno-Germană, Sebastian Metz, precum şi cu numeroşi oameni de afaceri suceveni.
După discuţii, Gheorghe Flutur a apreciat ca fiind extrem de pozitivă prezenţa oamenilor de afaceri bavarezi în judeţul Suceava, subliniind că deja au fost stabilite primele contacte cu parteneri suceveni pentru parteneriate viitoare. „Salut prezenţa la Suceava, în Bucovina, a delegaţiei de oameni de afaceri bavarezi şi a reprezentanţilor Ministerului Economiei din Bavaria, cel mai puternic land din punct de vedere economic din Germania. La Suceava am avut o întâlnire cu oameni de afaceri din Bavaria, cu oameni de afaceri suceveni, din Botoşani şi regiunea Cernăuţi, din Ucraina. Dorinţa noastră este să colaborăm cu partea germană, să facem investiţii aici, acasă, să crem locuri de muncă şi parteneriate cu cei din Germania care au o experienţă foarte vastă”, a declarat preşedintele CJ Suceava. El a subliniat faptul că misiunea economică a oamenilor de afaceri bavarezi a fost posibilă după prezenţa de trei ani a Consiliului Judeţean la Târgul de Investiţii „Expo Real” din Munchen, Germania.
Oamenii de afaceri germani au stabilit primele relaţii cu parteneri din judeţ
Flutur a subliniat că după discuţiile din Germania, oamenii de afaceri bavarezi au ţinut să vină în Bucovina, „pentru a ne cunoaşte la noi acasă”, ceea ce pentru judeţul Suceava reprezintă un câştig.
Gheorghe Flutur a declarat că încă după primele discuţii i-a crescut inima de bucurie, marţi seara, când reprezentanţii unei firme din Bavaria au mers deja să viziteze o firmă din Suceava, Assist, pentru a stabili primele contacte pentru un parteneriat de afaceri. „De asemenea, mi-a crescut inima de bucurie când am văzut că profesorul Mihai Dimian şi oameni de afaceri din Bavaria au stabilit deja teme de cercetare comune. Deci ceva începe să se întâmple”, a spus Flutur.
La rândul său, directorul din cadrul Ministerului Economiei din Bavaria, Martin Grossmann, s-a arătat încântat de modul în care delegaţia germană a fost primită în judeţul Suceava. Martin Grossmann s-a declarat convins că în urma acestei vizite se vor stabili relaţii concrete de afaceri cu parteneri suceveni. El a spus că oamenii de afaceri din Bavaria au deja numeroase parteneriate cu România, iar acum este pentru prima dată când o delegaţie importantă de oameni de afaceri vizitează Bucovina. Martin Grosmann a explicat că această vizită a fost posibilă prin implicarea Ambasadei Germaniei în România şi a Camerei de Comerţ Româno-Germane.
Prezent la discuţii, unul dintre oamenii de afaceri german, Gerd Bajog, administratorul companiei Bajog Electronic GmbH, a precizat că firma sa este interesată în stabilirea de noi contacte de afaceri, în domeniul electromecanic, producerea şi transportul de energie electrică şi termică. Gerd Bajog a subliniat faptul că firma sa asigură echipamente pentru armată, companii civile, dar şi că fiecare avion Airbus care zboară în prezent are cel puţin două componente furnizate de el.
După primele discuţii de la Suceava el a arătat că a stabilit deja un potenţial partener pentru producerea de energie electrică şi termică autonom, folosind hidrogenul care rezultă din electroliza apei şi care în continuare poate fi folosit atât pentru alimentarea unor zone izolate, care nu au reţele electrice, dar şi în domeniul transportului în sensul alimentării unor autoturisme, autobuze cu hidrogen prin celule de combustie.
Tot ieri, delegaţia din Bavaria a vizitat o firmă cu capital german din Gura Humorului, Osborn Internaţional, care are 155 de salariaţi, majoritatea fiind din această zonă. În cadrul discuţiilor, reprezentantul companiei Osborn a avut aprecieri la superlativ în ceea ce priveşte profesionalismul şi seriozitatea forţei de muncă care poate fi găsită în zonă, precum şi ospitalitatea sucevenilor, alături de atracţiile turistice ale Bucovinei.