Rujeola a afectat peste 200 de suceveni, de la începutul acestui an şi până în prezent, cel mai recent caz de boală fiind înregistrat în luna septembrie.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că numărul total de cazuri raportate în judeţ a fost de 213, dintre care 180 au fost cazuri de îmbolnăvire la copii. La fel de important, a arătat dr. Zorescu, 90% dintre copiii care s-au îmbolnăvit de rujeolă, adică 169 de cazuri, erau nevaccinaţi.
Din păcate, pentru doi copii, unul în vârstă de doi ani, din Mitocu Dragomirnei, şi altul în vârstă de 7 luni, din comuna Stroieşti, complicaţiile bolii au fost fatale. Primul a murit în ianuarie, cel de-al doilea, în luna aprilie. Având în vedere că în România prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor începând cu vârsta de 9 luni şi se repetă la vârsta de un an, recomandarea directorului DSP pentru părinţii care au copii mai mici de 9 luni este să evite, pe cât posibil, prezenţa în locuri aglomerate şi contactul cu copii mai mari şi nevaccinaţi, dar care pot transmite boala.
Trebuie subliniat că în acest an s-a înregistrat o situaţie epidemiologică deosebită, fiind descoperite şi cazuri de rujeolă la sugari sub vârsta de vaccinare, dar şi la vârsta de 13-14 ani, la mult timp de la administrarea ultimei doze de vaccin, precum şi la adulţi.
În acest an s-au înregistrat şi forme atipice de rujeolă
Apariţia bolii la persoane vaccinate este considerată de literatura de specialitate ca fiind „atipică” şi „foarte rară”, cu explicaţia că este vorba fie de persoane imunizate cu vaccin inactivat, fie de persoane la care s-au epuizat anticorpii.
Medicul Cătălina Zorescu a precizat că în stocul DSP şi al medicilor de familie există suficiente doze de vaccin ROR pentru a acoperi necesarul până la sfârşitul anului. Gradul de acoperire vaccinală este de aproximativ 60% în judeţul Suceava, însă mai sunt comunităţi în care gradul de acoperire vaccinală este de 40-50%.
Se ştie că eficacitatea vaccinului durează mulţi ani, însă nu este clar încă dacă şi în ce condiţii devine mai puţin eficace în timp.
Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, https://www.cnscbt.ro/, rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă cu transmitere aerogenă, cu grad de contagiozitate de peste 99% în populaţiile receptive (nevaccinate) şi poate avea o evoluţie gravă, în special la copiii cu vârstă mică.
Boala duce adesea la complicaţii; din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare şi pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli care apare în mod curent la vârsta de 2-9 ani. Directorul executiv al DSP Suceava a precizat, din nou, că vaccinarea este singura metodă de prevenţie.