Șase proiecte de cercetare aparţinând elevilor, studenților și profesorilor suceveni au fost selectate pentru a participa la „Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret”, organizat la Romexpo, București.
Aflat la cea de-a XVI-a ediţie, evenimentul este organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada 14 - 18 noiembrie 2018.
Tineri pasionaţi de cunoaştere şi dezvoltare ştiinţifică îşi vor expune proiectele în cadrul unor standuri, acestea urmând să fie apreciate de un juriu de specialitate. Târgul anual de la Romexpo promovează ingeniozitatea tinerilor, prin vizibilitatea pe care o oferă creaţiilor, ideilor lor, dar şi prin cadrul emulativ pe care îl oferă spiritelor pasionate de cunoaştere şi inovaţie.
Proiectele din județ calificate
Pentru ediţia din acest an a evenimentului, la secțiunea „Știinţe aplicate”, vor participa proiectele: „Project Flora” - Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV); „Echipament de monitorizare a parametrilor de microclimat în vederea menținerii condiților de viața la phanaelopsis faleno (Orhideea Faleno)” - Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava; „Metodă și instalație pentru manipularea și gestionarea laptelui” - Universitatea din Suceava; „Siguranță termomecanică” - Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
La secțiunea „Tehnologia informaţiei” au fost selectate două proiecte: „Sistem pentru monitorizarea stărilor emoționale” - Universitatea „Ștefan cel Mare” și ”Sistem de zăvorâre” - USV.
Proiectul „Sistem automatizat de menținere a parametrilor de microclimat la specia phanaelopsis faleno (Orhideea Faleno), de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, s-a calificat și la categoria „Tehnologii ale viitorului”.
În 2017, patru proiecte aparținând elevilor și studenților suceveni au fost premiate în cadrul celei de-a XV-a ediţii a salonului.
Este vorba despre proiectul „Micropompă electromecanică de vid și presiune” al Universității „Ștefan cel Mare” (coordonator prof. Dan Milici, autori: Dumitru Cernușcă, Mihaela Poienar, Sergiu Dan Pața, Bogdan Breabăn);„Project Calypso” al elevilor Andrei Ventuneac şi Ștefan Șovea, de la Colegiul Național „Petru Rareș", îndrumător prof. Victor Șutac; „Sistem de învățare interactivă” (autori: Dumitru Andronic, Verginica Magdalena Bălan, coordonator Călin Ciufudean); „Smart Shoes” (autori: Andrei Gheorghiță Aiuresei şi Iustin Ciprian Paiu, de la Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, îndrumători prof. Olivia Macovei, prof. Ionuț Romanu).