Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 231 (6941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Colaborare

Municipiile Kedainiai din Lituania şi Fălticeni vor coopera în domeniile economice, culturale şi educaţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 12 – 15 octombrie, în cadrul Programului de dezvoltare a cooperării economice şi culturale între România şi Lituania, o delegaţie a oraşului Kedainiai efectuează o vizită în municipiul Fălticeni. Scopul principal al vizitei este stabilirea unor direcţii de acţiune comune pentru proiecte de cooperare instituţională în domeniul economic, cultural, educaţional, promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric, dezvoltarea infrastructurii de transport şi a infrastructurii turistice.

Sâmbătă, 13 octombrie, în Sala “Iorgu Radu” a Primăriei Municipiului Fălticeni a avut loc întâlnirea oficială dintre Ovidijus Kačiulis, directorul administraţiei municipiului Kedainiai, consilierul municipal pe probleme economice Diliūnas Rimantas şi reprezentantul Ambasadei României în Lituania, Lucia Bartkiene cu primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, directorii liceelor din Fălticeni, consilieri locali, personal din conducerea primăriei.

După cuvântul de bun venit, primarul Cătălin Coman a ţinut să precizeze că între municipiul pe care îl conduce şi municipiul Kedainiai există foarte multe similitudini din punct de vedere economic, cultural, educaţional şi chiar al conducerii, primarii celor două localităţi fiind profesori.

„Sunt sigur că vom găsi modalităţi şi căi de colaborare în beneficiul ambelor municipalităţi în domeniile economic, educaţional, artistic, cultural şi nu în ultimul rând sportiv. Sunt multe puncte în care poate fi foarte eficientă colaborarea noastră. Astăzi este doar un început, dar pe parcursul zilelor cât veţi sta la Fălticeni vom dezvolta bazele acestei colaborări”, a spus primarul Cătălin Coman.

 

Colaborarea nu înseamnă vizite reciproce ale unor delegaţii

După o scurtă prezentare a localităţii pe care o reprezintă, unul dintre cele mai vechi oraşe din Lituania, în care locuitorii se mândresc cu faptul că sunt urmaşii nobililor lituanieni din familia Radvilos, directorul administraţiei municipiului Kedainiai, Ovidijus Kačiulis şi-a exprimat speranţa că pe viitor colaborarea dintre cele două localităţi va însemna mult mai mult decât vizite reciproce ale unor delegaţii.

„Şi oraşul Kedainiai are o sărbătoare la fel de frumoasă, dar nu atât de dulce cum e sărbătoarea mărului la Fălticeni, se numeşte sărbătoarea castraveţilor. Oraşul nostru are o istorie multiculturală, aici locuind mai multe etnii, la fel ca în judeţul Suceava. Avem încheiate parteneriate de prietenie cu localităţi similare din Polonia, Estonia, Elveţia, Suedia, Georgia şi sunt convins că vom găsi elemente comune şi vom putea coopera pe viitor în diverse domenii şi cu municipiul Fălticeni. Eu sunt pedagog, îmi place foarte mult sportul, la fel ca şi dumneavoastră domnule primar Coman, chiar dacă astăzi eu sunt director administrativ şi dumneavoastră primar. Vă mulţumesc din suflet pentru această posibilitate de a fi prezent la Fălticeni şi vă transmit o invitaţie să veniţi în vizită în oraşul Kedainiai pentru aprofundarea discuţiilor cu privire la încheierea parteneriatelor în domenii precum cultură, educaţie şi sport”, a spus Ovidijus Kačiulis.

 

Senatorul Ioan Stan doreşte relaţii de cooperare la nivel înalt între cele două ţări

Şi prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, şi-a exprimat speranţa că întâlnirea de sâmbătă a pus bazele unui parteneriat viitor, atât între oamenii de afaceri, dar şi în domenii ca învăţământul sau cultura. Mirela Adomnicăi a precizat că un astfel de parteneriat era inevitabil, amintind de istoricul comun al Moldovei cu Lituania, prin căsătoria domniţei Maria Lupu, fiica domnitorului Vasile Lupu, cu nobilul lituanian Jonusas Radvila. Cei doi au trăit în Kedainiai, unde Jonusas Radvila a edificat o biserică ortodoxă pentru soţia sa şi un gimnaziu care funcţionează şi astăzi.

„Îmi exprim speranţa că întâlnirea de astăzi va crea premizele unor parteneriate viitoare, atât în domeniul administrativ unde deja s-au stabilit o serie de contacte şi relaţii, pe linie educaţională, culturală, pentru că ne mândrim aici cu muzeul care are cea mai mare colecţie de autor din ţară, în domeniul economic mai ales că din Lituania avem un reprezentant al Consiliului Local care reprezintă mediul de afaceri la această întâlnire. Cu siguranţă vizita de la Târgul Mărului va crea noi oportunităţi pentru a discuta cu mediul de afaceri local”, a spus Mirela Adomnicăi.

Prezent la întâlnire, senatorul Ioan Stan a făcut o incursiune în istoria ducatului Lituaniei când acesta avea un cuvânt greu de spus în Europa de Est. În calitate de preşedinte al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare Senat şi Camera Deputaţilor, în cadrul căruia există grupul de prietenie România – Lituania, Ioan Stan a invitat un grup de parlamentari din Lituania şi conducerea oraşului Kedainiai la o discuţie oficială cu membrii grupului parlamentar de prietenie România – Lituania, de a vizita Bucureştiul, de a vizita România, de a vizita municipiul Fălticeni pentru a continua discuţiile cu privire la parteneriatele comune.

 

Educaţia, prioritate pentru administraţiile locale din Kedainiai şi Fălticeni

Reprezentantul Consiliului Local din Kedainiai, Diliūnas Rimantas, director al Direcţiei Agricole a regiunii Kedainiai şi cu o bogată experienţă în conducerea unor mari societăţi din domeniul agricol, consideră că distanţa mare dintre cele două ţări nu contează pentru relaţiile de prietenie.

“Din ceea ce aţi spus aici, şi dumneavoastră, la fel ca noi, sunteţi dispuşi să avem o prietenie frumoasă şi de lungă durată. Am simţit de la bun început că avem foarte multe elemente comune între oraşele noastre. Cea mai importantă în Fălticeni este educaţia, prin şcolile care există aici. La fel, şi pentru Kedainiai, o prioritate este educaţia, primarul oraşului fiind director de şcoală.

Am o plăcere să văd aceste mere pe masă pentru că eu, 10 ani, am lucrat la o companie cu 550 hectare de livadă. Avem în viitor teme de cooperare şi în domeniul agriculturii pentru că în districtul nostru agricultura este foarte importantă, avem şi un Institut de agricultură în regiunea Kedainiai”, a precizat Diliūnas Rimantas.

 

Diferenţele dintre membrii Uniunii Europene pot să dispară şi prin parteneriate

Deputatul Alexandru Rădulescu a precizat că parteneriatele de colaborare pot contribui la promovarea de proiecte comune care să ducă la o utilizare mai eficientă a fondurilor europene.

„Este foarte important pentru statele mai tinere ale Uniunii Europene şi pentru administraţiile publice din aceste state să încheie cât mai multe proiecte comune. Aceste proiecte vor determina o absorbţie mai facilă şi o utilizare mai eficientă a resurselor Uniunii Europene. Doar aşa se vor  putea şterge o parte din diferenţele dintre membrii Uniunii Europene şi va creşte gradul de coeziune. Ştergerea acestor diferenţieri va determina existenţa unei Uniuni Europene mai puternice şi astfel va trebui să dispară şi sintagma Europa în două viteze. Dorinţa românilor este să ne dezvoltăm în interiorul Uniunii Europene, iar ceea ce se citeşte astăzi în media românească despre un <RoExit> este doar un zvon nefondat, pentru că ţinta noastră este <RoIn>, cu păstrarea independenţei, suveranităţii şi valorilor culturale proprii într-o Europă a cărei deviză este unitate în diversitate”, a precizat Alexandru Rădulescu.

În cadrul discuţiilor cu directorii unităţilor de învăţământ liceal s-a pus accent pe o viitoare colaborare mai ales că, Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi Colegiul „Mihai Băcescu”, au avut colaborări cu unităţi de învăţământ din Lituania în cadrul proiectelor cu finanţare europeană

După vizitarea Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, partea lituaniană a precizat că şi în domeniul muzeal este posibilă o colaborare între Muzeul de Artă din Fălticeni, una dintre cele mai importante instituţii de cultură din ţară şi muzeul din Kedainiai, un muzeu regional unicat prin faptul că în muzeu există un mausoleu cu sarcofagele dinastiei Radvila.

Pe lângă întâlnirile pe diverse teme, vizitarea muzeelor şi a infrastructurii de agrement, delegaţia din Lituania a vizitat mănăstirea Voroneţ, Sanctuarul Marian de la Cacica, Mănăstirea Putna, Cetatea de Scaun a Sucevei şi Muzeul Satului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiile Kedainiai din Lituania şi Fălticeni vor coopera în domeniile economice, culturale şi educaţionale.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Municipiile Kedainiai din Lituania şi Fălticeni vor coopera în domeniile economice, culturale şi educaţionale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei