Autorităţile din Siret, cele judeţene şi parlamentari suceveni au participat, la finalul săptămânii trecute, la dezvelirea şi sfinţirea bustului fostului mitropolit al Bucovinei ÎPS Vladimir de Repta, cunoscut ca Mitropolitul Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, la 1918. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen. La evenimentul de la Siret au participat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul oraşului, Adrian Popoiu, prefectul Mirela Adomnicăi şi deputatul Dumitru Mihalescul. După slujba de sfinţire, Gheorghe Flutur a precizat că dezvelirea şi sfinţirea bustului fostului Mitropolit Vladimir de Repta face parte din seria de evenimente organizate în judeţ cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. „În judeţul Suceava administraţiile locale organizează, în acest an al Centenarului Marii Uniri, mai multe evenimente de omagiere a personalităţilor şi a meritelor celor care au contribuit la Unirea Bucovinei cu Ţara şi la Marea Unire, şi care au marcat viaţa din Bucovina acelor vremuri”, a spus Flutur.
La rândul său, primarul Adrian Popoiu a precizat că evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate cu prilejul ediţiei a XXVII-a a „Zilelor Culturii la Siret”. El a precizat că bustul este amplasat la Biserica „Sfânta Treime”, construită în secolul al XIV-lea, fiind considerată una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Moldova. De precizat că ansamblul Bisericii „Sf. Treime” a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava în anul 2015.
Pe de altă parte, Adrian Popoiu a precizat că tot în cadrul „Zilelor Culturii la Siret” a avut loc şi sesiunea de comunicări şi dezbateri „Sireteni în centru”, în cadrul căreia s-a acordat distincţia „Scutul Muşatinilor” unor personalităţi locale, respectiv Călin Ciubotari - teatrologie (critic de teatru), Arnold Cobilanschi - sport (director Eurosport România), Valentin Ianoş - muzică (manager Casa de Cultura a Studenţilor din Suceava), Ioan Filipciuc - literatură (profesor, publicist, istoric) şi
elevei Ana Maria Aioanei, care a ocupat locul al III-lea la olimpiada internaţională de neogreacă.