Asociaţia de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) a organizat, în perioada 4-8 octombrie a.c., o excursie de informare, sub îndemnul #DescoperaTaraDornelor, la care au participat unii dintre cei mai cunoscuţi bloggeri de turism. Astfel, în vizită în Țara Dornelor au fost reprezentanţi ai revistei National Geographic din România, precum şi ai blogurilor de călătorii Bandă Roşie, Travel Girls, Cârtiţa Plimbăreaţă, precum şi ai blogului lui Călin Gabor, calingabor.ro. Timp de trei zile, aceştia au avut parte de drumeţii şi activităţi în natură, precum şi de vizite la muzee, centre de informare şi la meşteşugari din zonă. În organizarea evenimentului, AETD a mizat pe elementele care pot face atractivă, din punct de vedere ecoturistic, această destinaţie din cunoscuta Bucovină, şi anume observarea naturii, turism activ, oameni, cultură şi tradiţie.
Astfel, observarea naturii s-a făcut pornind de la tururile ghidate de rangeri ai Parcului Naţional Călimani la Centrul de Vizitare al Parcului şi la Tinovul Mic din Șaru Dornei, continuând cu o călătorie pe firul istoriei la fosta carieră de exploatare a sulfului din munţii Călimani iar, mai apoi, cu o drumeţie spre un loc de boncănit al cerbilor, pentru a surprinde elemente inedite ale acestui spectacol de toamnă. La partea de turism activ în natură, s-a efectuat o drumeţie pe dealul Bârnărel din Vatra Dornei, un punct de belvedere care oferă o amplă perspectivă asupra munţilor care străjuiesc Țara Dornelor.
Vremea foarte bună a permis desfăşurarea, cu succes, şi a unei plimbări cu barca pe râul Bistriţa, însoţiţi de şeful Serviciului Salvamont din Vatra Dornei, Petru Ariciuc, care a prezentat în detaliu tipurile de activităţi care se pot desfăşura în Țara Dornelor, în funcţie de sezon, accentuând faptul că zona este o opţiune pentru toate vârstele şi pentru toţi cei care doresc să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.
Componenta oameni, cultură şi tradiţie i-a purtat pe vizitatori până la Ciocăneşti, în vestita comună-muzeu. Aici, ghidul a fost muzeograful Marilena Niculiţă, care a prezentat valoroasele exponate aflate în cele două muzee: Etnografic şi al Ouălor Încondeiate, alături de câteva case din comună, reprezentative pentru modelele tradiţionale pictate pe faţade. De asemenea, oaspeţii s-au întâlnit la Dorna Arini cu unul dintre cei mai reputaţi artişti locali, profesorul Mihai Vleju, care practică, de 50 de ani, şi duce mai departe, generaţiilor tinere, meşteşugul sculpturii în lemn şi os.
Din această excursie nu putea să lipsească şi gastronomia locală, cu balmoş la buturugă, borş de păstrăv, de hribi şi de cocoş, icre de păstrăv, hribi cu smântână şi mămăligă, cozonac cu nucă, sărmăluţe, scrijele pe plită, cârnaţi de casă şi alte preparate din carne de porc.