Un grup de iubitori de munte a înfiinţat în anul 1985, la Vatra Dornei, clubul montan Genţiana, iar după trei ani a fost înfiinţat Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, care de atunci funcţionează ca serviciu integrat în cadrul primăriei municipiului. Ca echipă de prim răspuns, Salvamont Vatra Dornei acţionează pe munţii din Ţara Dornelor, mai precis pe Suhard, Giumalău, Călimani şi munţii Bistriţei, bazându-se pe 12 persoane, atât angajate, cât şi voluntari, din care opt atestate. Recent, Asociaţia Salvatorilor Montani din Vatra Dornei a primit o sponsorizare din partea firmei Holzindustrie Schweighofer (HS) constând în camere video de monitorizare care vor fi amplasate pe raza parcului Călimani, precum şi în masivul Giumalău şi vârful Bârnărel, servind mai multor scopuri.
Petru Ariciuc, şef serviciu Salvamont Vatra Dornei, a declarat: „Această sponsorizare este un ajutor pentru cei de la parc, fiind o zonă foarte accesibilă, circulată şi cu multe evenimente mai mult sau mai puţin plăcute. Monitorizarea fluxului de turişti va asigura siguranţa şi protecţia lor, pe de o parte, şi ne va ajuta să ţinem evidenţa şi să realizăm studii privind circulaţia şi profilul turistului pe această zonă”.
De partea cealaltă, Vasile Varvaroi, coordonatorul proiectului din partea Holzindustrie Schweighofer, precizează: „Noi, cei din echipa HS, facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că aceste habitate naturale sunt protejate acum şi pe termen lung. Acesta este unul din motivele pentru care HS s-a angajat în mod voluntar să nu achiziţioneze lemn din zonele tampon ale parcurilor naţionale, chiar dacă exploatarea este permisă în aceste zone”.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îşi are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experienţă în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activităţi şi în producţia de energie din surse regenerabile şi afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, precum şi o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având în acest moment aproximativ 3.100 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.