Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 227 (6937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Fury 3D”

Un adolescent din Fălticeni a construit, de la zero, o imprimantă 3D

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tehnica de printare 3D este o latură relativ nouă a tehnologiei, care însă a cunoscut o evoluţie importantă în ultimii ani.

Preocupat de inovații, tehnologii avansate, dar accesibile, un absolvent al Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, actualmente boboc în cadrul Politehnicii Bucureşti, Facultatea de Automatică și Calculatoare, a construit, de la zero, o imprimantă 3D.

Cu ajutorul unor dispozitive şi tehnologii accesibile, folosind experienţa unor proiecte anterioare și cunoştinţele dobândite în liceu, Grigore Flavian Amariei a realizat imprimanta „Fury 3D”, care îndeplinește cerinţele unei imprimante 3D profesionale, folosind însă componente la îndemâna unui utilizator obişnuit.

Proiectul a fost realizat la Cercul de Robotică și Informatică al Colegiului „Nicu Gane” Fălticeni, sub coordonarea profesorului  Filip Dimitrie.

Principiul este același ca în cazul celorlalte imprimante, respectiv construirea unui obiect tridimensional de orice formă, printr-un proces în  care straturi de material sunt adăugate succesiv, de jos în sus.

Printarea se realizează cu filament topit, această metodă având marele avantaj al costurilor reduse, atât al materialelor folosite pentru printarea propriu-zisă, al componentelor imprimantei, cât şi al consumabilelor. Cu ajutorul filamentului topit, se reproduc tridimensional, după parametrii stabiliți, modele ale obiectelor, asta după ce sunt colectate date digitalizate despre forma şi aspectul unui obiect real (scanare 3D).

„Motivaţia personală pentru acest proiect a pornit de la dorinţa de a construi o imprimantă 3D în sistem cartezian, cu dimensiuni reduse, care să îndeplinească cerinţele unei imprimante 3D carteziene profesionale, folosind componente la îndemâna unui utilizator obişnuit. Printarea cu filament topit este metoda folosită cel mai des pentru realizarea imprimantelor 3D de către persoanele pasionate, în cadrul locuinţei proprii, cu materiale uşor de procurat şi la preţ relativ redus”, a arătat tânărul fălticenean.

 

A folosit componente printate de o altă imprimantă 3D

De asemenea, pentru realizarea lui „Fury 3D”, elevul a folosit componente din plastic printate cu o altă imprimantă construită tot de el, etapă care a redus mult costurile finale ale imprimantei.

„Acestea și restul componentelor au fost modelate personal în programul CAD Fusion 360 înaintea începerii proiectului. Astfel, asamblarea a fost relativ ușurată de faptul că fiecare piesă are locul ei bine gândit dinainte.

Cadrul de structură al imprimantei este realizat din profil de aluminiu, îmbinat cu diferite piese de legătură și șuruburi. Imprimanta permite printarea unei game variate de obiecte”, a mai spus Flavian.

„Fury 3D” a fost unul dintre punctele de atracție la „Noaptea cercetătorilor”, eveniment desfășurat la finele lunii trecute, un loc de întâlnire pentru sute de tineri entuziaşti, cuceriţi de microbul cercetării, al ideilor ingenioase și al provocărilor tehnice.

„Am realizat mai mult piese pentru public, mai mult să demonstrăm utilitatea imprimantei. Costurile acestea sunt între 800 și 1000 de lei, comparativ cu o imprimantă nouă care e de la 2.500 de lei în sus”, a arătat prof. Filip Dimitrie,  coordonatorul Cercului de Robotică de la Fălticeni.

Despre cum încearcă să le transmită elevilor săi microbul cercetării, prof. Filip Dimitrie povestește: ”Facem totul pas cu pas. Încercăm să găsim elevi cu aptitudini în informatică și tehnică. Pornim de la proiecte mai mici, de bază, apoi încercăm să creștem nivelul, ne mai inspirăm și din alte proiecte. Elevii sunt foarte atrași de acest domeniu, este ceva nou și pentru noi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un adolescent din Fălticeni a construit, de la zero, o imprimantă 3D.
 Vizualizări articol: 3041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Un adolescent din Fălticeni a construit, de la zero, o imprimantă 3D3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei