Poliţiştii au demarat la Suceava o acţiune inedită şi de impact privind responsabilizarea şoferilor şi a pasagerilor, cu privire la portul centurii de siguranţă. În urma unui parteneriat public-privat încheiat cu cei de la Rotary, la Suceava a fost adus un simulator de accidente rutiere. Este vorba de o platformă pe care este amplasat un scaun care este catapultat cu putere înainte. Persoana aflată în scaun resimte astfel un puternic şoc.
Simulatorul se foloseşte obligatoriu cu centură de siguranţă, iar cei care îl utilizează îşi pot da seama cât de puternic este un astfel de impact şi ce ar putea să se întâmple dacă nu au centura. Un alt aspect care ar trebui să dea de gândit este că simulatorul este reglat pentru un impact în condiţiile unei viteze de doar 30 de kilometri la oră.
Şoc puternic şi reacţii pozitive
Ieri dimineaţă, la simulatorul amplasat în incinta benzinăriei OMV de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, poliţiştii au adus mai mulţi elevi de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, care au experimentat pe rând simulatorul de accidente.
Ulterior, poliţiştii au oprit în trafic maşini în care au observat că şoferii sau pasagerii nu aveau centuri de siguranţă şi i-au invitat să urce în simulatorul de accidente. Şocul care a urmat a părut să le dea de gândit pe viitor celor care nu purtau centura de siguranţă.
Unul dintre şoferii care au urcat în simulator a spus că dacă nu avea centura bazinul i-ar fi „fugit” de pe scaun.
Un altul, pasager într-o maşină, a resimţit şi el puternic şocul. „A fost foarte tare, dacă nu aveam centura eram aruncat mult în faţă”, a spus tânărul.
Unul dintre elevii care au testat simulatorul, Bogdan Iuga, proaspăt posesor de permis de conducere, a descris senzaţia: „În primă fază pare ceva banal, dar după ce l-am testat ne-am dat seama că la doar 30 de km/h este un impact foarte puternic. Nu mă aşteptam să mă zguduie atât de tare, port tot timpul centură şi le recomand şi prietenilor mei să poarte centura de siguranţă şi să aibă grijă în trafic”.
Peste 60 de accidente mortale, de la începutul anului
Comisarul-şef Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul poliţiei judeţene, ne-a declarat că de la începutul anului la nivelul judeţului Suceava s-au înregistrat peste 60 de accidente mortale, iar multe dintre ele puteau avea consecinţe mai puţin grave dacă erau purtate centurile de siguranţă.
Pentru a-i responsabiliza pe şoferi şi pasageri, poliţiştii de la Serviciul Rutier şi cei de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul poliţiei judeţe au iniţiat acest demers inedit.
Simulatorul de accidente trebuie folosit însă intens şi mutat în mai multe localităţi ale judeţului, pentru a fi testat de cât mai mulţi şoferi.
„Simulatorul a fost testat astăzi (n.r. ieri) de peste 30 de tineri elevi. Partea interesantă a acţiunii a fost inclusiv oprirea în trafic a unor şoferi care nu purtau centura şi invitarea acestora, precum şi a pasagerilor, pentru a testa simulatorul nostru. Şocul pe care l-au resimţit a fost unul destul de mare, atât din punct de vedere la impactului fizic, însă credem că şi din punct de vedere psihic”, a declarat comisarul-şef Ionuţ Epureanu.
Centura vă poate salva viaţa şi vă scapă şi de riscul de a încasa o amendă destul de mare
Nerespectarea obligaţiei celor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă (145 de lei, punctul de amendă), iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.
Poliţiştii le-au reamintit părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora. În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale automobilului, aşa cum prevăd instrucţiunile producătorului. Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.