Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 227 (6937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9767 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7456 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În luna septembrie

Șase cazuri de meningită West Nile, transmisă de țânțari, cu două decese, în județul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șase suceveni s-au îmbolnăvit, în luna septembrie, de meningită West Nile, transmisă de țânțari, și din păcate doi dintre aceștia nu au mai putut fi salvați. La diferență de două săptămâni, au murit din cauza acestei boli o femeie în vârstă de 81 de ani, din Dumbrăveni, și un bărbat în vârstă de 63 de ani, din Suceava. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că în afara celor două cazuri letale au mai fost confirmate încă patru cazuri de meningită West Nile: la Siminicea, încă unul la Dumbrăveni, la Drăgușeni și la Verești. Din fericire, toți cei patru pacienți au trecut cu bine de boală.

Dr. Cătălina Zorescu a afirmat că autoritățile locale din localitățile de domiciliu ale pacienților au colaborat foarte bine cu DSP în vederea efectuării acțiunilor de dezinfecție și dezinsecție. 

Medicul a reamintit necesitatea acțiunilor de distrugere a țânțarilor și recomandă populației să se protejeze de înțepătura acestora.

Totodată, directorul DSP transmite din nou informații referitoare la legătura dintre țânțari și virusul West Nile: „țânțarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om și la animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre aceste făcând parte și infecţia cu virusul West Nile. Pentru a-și depune ouăle, femelele de țânțari se hrănesc cu sânge. În timp ce se hrănesc cu sânge ele se infectează cu agenţi patogeni de la om sau animale sau le transmit acestora”.

 

Protejați-vă de înțepăturile țânțarilor!

Larvele de țânțari se găsesc în apa acumulată în subsolurile blocurilor; în apa care nu se scurge din canalizarea înfundată; în bălţile care se formează în apropierea locuinţelor, din apa care curge din conductele sparte și din alte instalaţii neîntreținute; în apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte; în apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întâmplare în preajma locuinţelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc.); în apa din gropile și şanţurile de pe şantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalaţii.

Țânțarii adulţi zboară în preajma locuinţelor, mai ales dimineaţa devreme sau în amurg, căutând posibilitatea de a se hrăni.

Înmulțirea țânțarilor poate fi împiedicată prin evacuarea apei din subsoluri; prin repararea instalaţiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuinţelor; prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau prin protejarea acestora de accesul ţânţarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite; prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor în care apa poate stagna; prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc țânțarii.

„Înţepăturile de țânțari pot fi evitate purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizând substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, pe care să le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului și comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanță cu instrucţiunile de pe etichetă; împiedicând pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uși); utilizând substanţe insecticide în locuință/în jurul locuinţei; utilizând în locuinţă aerul condiţionat; utilizând plase împotriva ţânţarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber; acoperind pătuțul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor” sunt sfaturile transmise de DSP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase cazuri de meningită West Nile, transmisă de țânțari, cu două decese, în județul Suceava.
 Vizualizări articol: 1858 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Șase cazuri de meningită West Nile, transmisă de țânțari, cu două decese, în județul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei