Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 226 (6936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Lucrări de toamnă

Controlul anual al regenerărilor naturale și artificiale, demarat la nivelul Direcției Silvice Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cheia gestionării eficiente a pădurii este regenerarea ei continuă, atât prin regenerările naturale, în care natura este lăsată să-şi facă treaba, apoi este ajutată cu o serie de lucrări absolut necesare pentru obţinerea unui arboret de calitate, cât şi prin lucrări de împădurire, în care puieţi ajunşi deja la un grad avansat de dezvoltare se plantează după anumite scheme care asigură diversitatea şi dezvoltarea durabilă a viitoarei păduri.

Tocmai de aceea, silvicultorii suceveni, care gestionează cea mai mare suprafaţă împădurită din ţară, au demarat un amplu control de verificare a gradului de regenerare a pădurilor judeţului, pentru a stabili măsurile necesare în vederea dezvoltării normale a acestora.

„Controlul  anual al regenerărilor naturale și artificiale este o lucrare tehnică de o deosebită importanță, prin care se determină starea regenerărilor și se stabilesc măsurile necesare în vederea dezvoltării normale a acestora, până la realizarea stării de masiv. Scopul controlului anual al regenerărilor este de a determina reușita regenerărilor și modul în care acestea s-au dezvoltat, precum și de a stabili lucrările ce trebuie executate în continuare în vederea realizării compoziției țel, prevăzute în documentațiile tehnice”, a precizat șeful Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Obiectul controlului anual îl constituie toate suprafețele regenerate pe cale naturală, mixtă sau artificială, care nu au realizat starea de masiv.

Starea de masiv reprezintă momentul din care o regenerare se poate dezvolta independent, fără a mai necesita lucrări de completări și întrețineri.

Lucrările de control anual al regenerărilor se desfășoară în conformitate cu prevederile Normelor tehnice privind efectuarea controlului anual al regenerărilor.

O atenție deosebită se acordă verificării lucrărilor de control anual al regenerărilor  de către comisiile înființate special în acest scop prin decizia directorului Sorin Ciobanu, în vederea urmăririi executării în condiții de calitate a lucrărilor și mai ales stabilirii lucrărilor propuse pentru realizarea în termen a reușitei definitive a suprafețelor cu regenerări.

Pentru organizarea în bune condiții a lucrărilor de control anual al regenerărilor din anul 2018, în data de 31.08.2018 la O.S. Iacobeni s-a desfășurat un instructaj cu ocoalele silvice din structura Direcției Silvice Suceava, privind modul de desfășurare a  controlului anual al regenerărilor.

 

Regenerarea pădurilor, verificată pe 52.000 de hectare, în două etape

Controlul anual al regenerărilor naturale, etapa I, se efectuează în arborete în care s-a declanșat regenerarea ca urmare a tăierilor aplicate și a creării condițiilor favorabile pentru instalarea acesteia.

Controlul anual al regenerărilor  naturale, etapa I, în fond forestier de stat, din această toamnă, se efectuează pe o suprafață totală de 39.080 ha, din care suprafața în care se continuă aplicarea tratamentelor silvice este de 36.048 ha, iar suprafața în care s-au aplicat ultimele tăieri de regenerare – 3.032 ha.

Lucrările de control anual al regenerărilor, etapa a a-II-a, se execută în suprafețele rezultate în urma tăierilor rase sau definitive ale arboretului matern.

În toamna acestui an controlul regenerărilor etapa a II-a se  efectuează pe o suprafață totală de 12.698 ha regenerări, din care 10.257 ha în fond forestier de stat și 2.441 ha

în fond forestier al altor deținători.

La controlul anual din această toamnă, din fondul forestier de stat în suprafață de 10.257 ha regenerări, o suprafață de 6.711 ha sunt regenerări artificiale și 3546 ha regenerări naturale.

În ceea ce privește controlul anual al regenerărilor, etapa a-II-a, în fond forestier ce aparține altor deținători cu contracte de administrare și contracte de servicii silvice,  suprafața pe care se execută controlul anual al regenerărilor este de 2441 ha, din care 2108 ha regenerări artificiale și 333 ha regenerări naturale.

Lucrările de control anual al regenerărilor, etapa a-II-a, se execută în vederea determinării reușitei  acestora și pentru stabilirea lucrărilor necesare a se executa în anul 2019. Totodată, se verifică realitatea datelor culese din teren de către echipele de efectuare a controlului anual al regenerărilor, respectiv lucrările de împăduriri executate, lucrările de  completări și de întrețineri care se execută în vederea asigurării unei  creșteri corespunzătoare a puieților.

„Lucrările de împăduriri se execută în conformitate cu Legea nr.133/2015 - Codul Silvic, în termen de cel mult două sezoane de vegetație, de la tăierea unică sau definitivă. Lucrările de întreținere a regenerărilor trebuie realizate din punct de vedere cantitativ și calitativ, astfel încât regenerările să atingă starea de masiv în termenul prevăzut de instrucțiuni. Reușita regenerărilor este condiționată de calitatea lucrărilor și de calitatea puieților care se plantează, în vederea producerii unor pierderi minime”, a explicat șeful Biroului Regenerarea și Protecția Pădurilor, ing. Dorin Strugariu.

Pentru realizarea stării de masiv se prevăd lucrările necesare  pentru anul ce urmează: completarea sau refacerea pierderilor, revizuiri, mobilizarea solului, descopleșiri, receptări, rărirea puieților etc.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Controlul anual al regenerărilor naturale și artificiale, demarat la nivelul Direcției Silvice Suceava.
 Vizualizări articol: 2612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Controlul anual al regenerărilor naturale și artificiale, demarat la nivelul Direcției Silvice Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei