Una dintre principalele probleme cauzate de migrarea forței de muncă peste hotare este criza forței de muncă calificate, care se resimte tot mai acut, de la un an la altul.
Tocmai de aceea, municipalitatea suceveană, care a fost direct afectată de această criză prin prisma proiectelor de investiții demarate, care se adjudecă tot mai greu la licitații, sau, mai rău, nu sunt puse în practică la timp, pentru că firmele nu au cu cine lucra, vrea să inițieze o serie de măsuri concrete, pentru instruirea noilor generații în meseriile pentru care există cerere pe piața muncii.
„Ne-am confruntat cu această problemă anul acesta la toate lucrările de investiții pe care le derulăm, de la asfaltări până la reabilitarea statuii ecvestre din Parcul Șipote.
Noi, ca autoritate locală, trebuie să facem ceva în acest sens, să dezvoltăm un învățământ dual performant, să asigurăm forță de muncă calificată pentru perioadele care urmează”, a spus primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean spune că demersuri în acest sens au fost făcute deja la Colegiul Tehnic „Petru Mușat”, iar un proiect este în pregătire pentru Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, în ideea de a forma tineri ucenici la locul de muncă, în domeniul alimentar.
„Avem nevoie și de sprijinul oamenilor de afaceri, voi iniția o discuție pe această temă la primărie, să le aducem la cunoștință aceste avantaje, să încercăm să dezvoltăm cât mai mult învățământul dual, pentru că ne confruntăm cu o criză acută a forței de muncă calificată, iar acesta este doar începutul. Am avut discuții cu ambasadorul Irlandei, aici, la primărie, săptămâna trecută, iar prima întrebare care a pus-o a fost dacă avem forță de muncă calificată. Avem nevoie de această forță de muncă, pentru a dezvolta afacerile din Suceava, pentru a realiza un parc industrial și alte programe de dezvoltare economică”, a adăugat primarul Ion Lungu.
Șeful municipalității sucevene a dat ca exemplu experiența din perioada când era director la Ambro și a implementat un proiect de 60 de milioane de euro, iar cei care se ocupau de lucrări „erau tineri care știau o mică felie de acolo, dar o știau dumnezeiește și erau foarte respectați. Nu este o rușine să fii un muncitor înalt specializat într-un domeniu. Nu trebuie neapărat să fii cu facultate...cred că trebuie să ne schimbăm și noi mentalitatea”.
Faptul că mulți dintre cei care vor fi instruiți pentru a acoperi deficitul de forță de muncă vor pleca peste hotare este recunoscut de cei care se ocupă de aceste programe de formare, dar aceştia spun că, pentru a-i păstra pe muncitori, patronii trebuie să-i facă să se „îndrăgostească de locul de muncă în perioada uceniciei”.