Sesizările privind înşelăciuni cu bancnote euro de tip ”suvenir”, de proveniență ucraineană, s-au înmulțit în ultimele săptămâni în județul Suceava. După ce la începutul lunii septembrie au fost făcute câteva plângeri legate de acest mod de înşelare a oamenilor, escrocii folosindu-se de bancnote euro sau dolar de tip ”suvenir”, care nu au valoare monetară, în ultimele trei săptămâni şi alţi suceveni au fost păgubiți prin aceeaşi metodă. Victimele au fost păcălite din cauza faptului că bancnotele sunt destul de asemănătoare cu cele autentice, iar înscrisul "suvenir" apare pe bancnotă în limba ucraineană.
A vândut materiale de construcție fără a primi nimic în schimb
În urmă cu circa 3 săptămâni, în dimineața zilei de 19 septembrie, o angajată a unei unități bancare a sesizat faptul că o femeie a încercat să schimbe două bancnote susceptibile a fi false. În interiorul băncii polițiştii au identificat o femeie de 36 de ani din comuna Șcheia, care le-a povestit că bancnotele suspecte le-ar fi primit în urmă cu ceva timp de la o persoană necunoscută, căreia i-a vândut o cantitate de material lemnos şi mai multe coli de tablă. De la femeie anchetatorii au ridicat două bancnote în cupiură de 100 euro, având inscripția ”suvenir” pe verso. Cercetările au continuat, femeia fiind audiată la sediul poliției, pentru aflarea mai multor informații care să ducă la identificarea persoanei suspecte de infracțiunea de înşelăciune.
Căruță ”vândută” de un bătrân, pentru 3 bancnote fără nici o valoare
Două zile mai târziu, polițiştii Postului de Poliție Moara au fost sesizaţi direct de către un bătrân de 81 ani din comună despre faptul că în timpul verii a vândut o căruță unor persoane, care i-au oferit contra cost trei bancnote a câte 100 de euro de tip „suvenir".
Cercetările aveau să scoată la iveală faptul că în acea zi, la domiciliul bătrânului au venit doi bărbați, atraşi de un anunț de pe poartă prin intermediul căruia bătrânul voia să vândă căruța. În urma înțelegerii bătrânul le-a vândut acestora căruța pentru 3 bancnote a câte o sută euro, bani pe care i-a păstrat o perioadă în casă. În momentul în care s-a deplasat la o casă de schimb valutar pentru a schimba bancnotele, i s-a spus că cele trei bancnote nu sunt valabile, ci sunt bancnote tip „suvenir", fiind inscripționate pe ambele fețe cu caractere chirilice. Cercetările sunt efectuate în continuare pentru identificarea autorului, într-un dosar penal pentru aceeaşi infracțiune.
Tentat de un curs valutar favorabil, a fost păgubit de întreaga sumă
O altă înşelăciune cu acelaşi mod de operare a avut loc în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 01.30, un bărbat de 40 de ani din municipiul Suceava sesizând faptul că un necunoscut i-a schimbat o bancnotă de 100 de euro falsă. Cercetările au stabilit că în jurul orei 01.00, bărbatul a părăsit o sală de jocuri din cartierul Burdujeni pentru a fuma o ţigară. Afară a fost abordat de un tânăr necunoscut, care i-a spus că vrea să schimbe 100 euro în interiorul sălii de joc. Tentat de un curs valutar favorabil, bărbatul i-a propus să îi ofere tânărului suma de 420 lei în schimbul bancnotei de 100 euro. Când s-a întors în interiorul sălii de jocuri, bărbatul de 40 de ani a constatat că bancnota de 100 de euro primită nu avea elemente de siguranță, nu avea serie şi pe una dintre părţi avea imprimat textul „souvenir”.
Polițiştii recomandă populaţiei să nu cumpere valută de la persoane neautorizate
Mai mulți cetățeni, în special din mediul rural, au sesizat faptul că au primit de la diverse persoane, în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunuri sau derulării unor activități de schimb valutar,bancnote cu inscripție în limba ucraineană: „Souvenir. Nu este mijloc de plată”. Din nefericire, înşelăciunile au fost constatate de victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulație bancnotele, la casele de schimb valutar. Bancnotele inscripționate cu mențiunea "specimen" prezintă caracteristicile celor autentice, darnu au putere circulatorie şi sunt fără valoare. Totodată, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare. Aceste bancnote nu prezintă elemente de siguranță şi sunt foarte uşor de detectat, printr-o simplă verificare vizuală.
În scopul prevenirii infracțiunilor de înşelăciune prin astfel de metode, polițiştii vă recomandă sănu vă încredeți în binevoitori şi să nu cumpărați valută de la persoane neautorizate.