Un amplu exerciţiu combinat în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a desfăşurat vineri în zona de pădure a Ocolului Silvic Pojorâta, având drept temă"Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Direcţiei Silvice Suceava şi a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Pojorâta, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <Bucovina> al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un incendiu la fond forestier, pe raza Ocolului Silvic Pojorâta, intervenţia în cazul unui accident rutier în zonă montană, precum şi o asanare pirotehnică".
Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui incendiu de pădure în zona din imediata apropiere a drumului judeţean DJ 175B Transrarău, în jurul orei 09.00 mai mulţi turişti anunţând la 112 că se vede fum în pădure pe partea dreaptă a drumului, pe sensul de mers Pojorâta - Rarău.
La sosirea pompierilor, împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic Pojorâta, s-a constatat că din cauza vegetaţiei abundente şi a reliefului, s-au format curenţi ascendenţi care au favorizat dezvoltarea incendiului, o suprafaţă de 1 ha de pădure fiind deja cuprinsă de flăcări. Având în vedere accesul greu în zonă, a fost solicitat sprijinul unui elicopter de la Cluj, dotat cu sistem de stingere a incendiilor, aeronava MI-17 putând dispersa un volum de apă de 3.000 de litri la o singură intervenţie.
Fumul provocat a dus la producerea unui accident rutier şi în timpul intervenţiei a fost descoperită muniţie neexplodată
Exerciţiul a continuat cu simularea unui accident rutier, provocat din cauza fumului dens de pe drumul judeţean. În urma evenimentului doi pasageri aflaţi în autoturism au fost răniţi grav, după ce autoturismul a părăsit partea carosabilă şi s-a prăbuşit în prăpastie. La locul accidentului s-au deplasat pompieri militari, lucrători ai SVSU Pojorâta, precum şi o echipă de alpinişti de la Serviciul Public Salvamont Suceava. Cele două persoane au fost descarcerate, scoase din prăpastie cu ajutorul alpiniştilor şi predate către ambulanţele SMURD.
În timpul intervenţiei de stingere a incendiului a fost descoperit un element de muniţie rămas neexplodat din timpul războiului, care punea în pericol populaţia şi acţiunea de intervenţie. Zona a fost semnalizată, la locul descoperirii intervenind o echipă pirotehnică care a ridicat trei elemente de muniţie neexplodate, care au fost transportate într-un depozit provizoriu pentru a fi distruse.
Exerciţiul a vizat perfecţionarea deprinderilor participanţilor în organizarea, conducerea şi executarea intervenţiei operative în situaţii de urgenţă cauzate de incendii la pădure şi verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi structurile competente, participante la exerciţiu, respectiv structurile M.A.I din judeţul Suceava, Direcţia Silvică Suceava, Comitetul Local şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Pojorâta, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, Serviciul Public Salvamont Suceava, precum şi agenţi economici din zonă.