luni, 8 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 225 (6935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenționare

Dr. Gabriela Crețeanu: „Dacă diabetul ar fi o țară, ar fi a patra cea mai mare din lume, după China, India și SUA”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul persoanelor care suferă de diabet este în continuă creștere, la nivel național fiind aproape două milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Din păcate, o bună parte dintre acestea ajung să sufere amputații ale picioarelor, din cauza complicațiilor acestei boli. Dr. Gabriela Crețeanu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, coordonatorul Centrului Județean de Diabet Suceava, atrage atenția, cu ocazia Zilei Internaționale a Podiatriei, asupra importanței îngrijirii corecte a piciorului persoanei cu diabet zaharat. Ca membru al Asociației de Podiatrie și vicepreședinte al Societății de Neuropatie și Picior Diabetic, dr Gabriela Crețeanu a remarcat rolul cheie al podiatrului, în echipa multidisciplinară, în reducerea amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat.
„Podiatrul are rol în îngrijirea, în prevenirea neuropatiei și piciorului diabetic, în tratamentul ulcerațiilor și prevenirea recurențelor ulcerelor la nivelul piciorului persoanei cu diabet zaharat.
Această boală afectează peste 380 milioane de oameni în toată lumea, iar dacă diabetul ar fi o țară, ar fi a patra cea mai mare din lume, după China, India și SUA. Aproape două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 ani suferă de diabet, potrivit studiului PREDATORR, și la fiecare 20 secunde, undeva, în lume, un picior se amputează din cauza diabetului zaharat”, a arătat dr. Crețeanu. În ceea ce privește România, a spus medicul diabetolog, potrivit studiilor medicale sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet , iar anual numărul acestora depășește 5.000.

 

„Persoanele cu picior diabetic și ulcerații au o rată de mortalitate cu 40% mai mare în următorii 10 ani decât persoanele fără diabet zaharat”

La Suceava, în cei 30 ani de când funcționează Centrul Județean de Diabet, au fost luați în evidență peste 45.000 de pacienți. Medicamentos sunt tratați acum în jur de 28.000 de pacienți.

Numărul amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat din județ a fost asemănător mediei pe țară.
„Deși s-au făcut eforturi susținute din partea medicilor diabetologi, a asistenților educatori în informarea și conștientizarea efectelor diabetului asupra picioarelor, aderența pacienților nu a fost întotdeauna cea dorită. Persoanele cu picior diabetic și ulcerații au o rată de mortalitate cu 40% mai mare în următorii 10 ani decât persoanele fără diabet zaharat. Depistarea precoce și îngrijirea piciorului diabetic este crucială  pentru a reduce numărul amputațiilor. De aceea este atât de importantă echipa multidisciplinară în îngrijirea piciorului persoanei cu diabet zaharat. Această echipă are în componență diabetolog, medic de familie, neurolog, chirurg vascular, radiolog intervenționist, educator în diabet, chirurg și podologul, care este în formare”, a explicat dr. Gabriela Crețeanu.

 

La Suceava, în 6 ani numărul amputațiilor s-a redus cu 50%

În interesul pacienților, pentru salvarea de la amputații a picioarelor persoanelor cu diabet zaharat în 2012, la nivelul Centrului Județean de Diabet Suceava s-a creat Cabinetul de Picior Diabetic, dotat cu aparatură extrem de performantă (angiograf).
Medicul diabetolog se ocupă de echilibrarea metabolică a pacientului și de educarea lui, alături de asistentul educator. Neurologul certifică gradul de neuropatie. Chirurgul vascular, în urma consultului clinic și a ecografiei Doppler, vede dacă sunt suspiciuni de obstrucție arterială și pacientul are nevoie de arteriografie. Mai departe intervine radiologul intervenționist, care stabilește exact locul obstrucției arteriale și reface fluxul arterial prin proceduri endovasculare - implantare de stenturi sau dilatări cu  balonul, salvând astfel piciorul de la amputație. „Radiologul intervenționist este deci cel care dilată și repermeabilizează arterele îngustate, prin procedee  minim invazive, cu spitalizare de scurtă durată. Sunt situații în care este necesară și intervenția chirurgului vascular, care prin proceduri de bypass sau metode hibrid reface fluxul sanguin. Aceasta este adevărata echipă, în folosul pacientului. În urma acestei colaborări s-a reușit, în ultimii 6 ani, reducerea cu 50% a numărului de amputații. Echipa redă astfel încrederea pacienților, care realizează că pentru ei picioarele sunt cea mai importantă legătură a omului cu pământul”, a subliniat dr. Gabriela Crețeanu.

Medicul a mai spus că Federația Internațională a Podiatrilor a organizat o campanie globală de informare, ale cărei mesaje au fost preluate în România de Asociația de Podiatrie, prin prof. Ioan Veresiu, președintele asociației, și de dr. Norina Gavan, președinte onorific. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Gabriela Crețeanu: „Dacă diabetul ar fi o țară, ar fi a patra cea mai mare din lume, după China, India și SUA”.
 Vizualizări articol: 2590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Dr. Gabriela Crețeanu: „Dacă diabetul ar fi o țară, ar fi a patra cea mai mare din lume, după China, India și SUA”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei