luni, 8 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 225 (6935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nici o reacţie

Dosar ignorat total de procurori, timp de doi ani, în cazul falşilor denunţători împotriva unor poliţişti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reversul medaliei aşteptat de poliţiştii care au fost târâţi timp de doi ani într-o anchetă care le-a pus la grea încercare carierile şi le-a mâncat sănătatea întârzie să apară. Comisarul Marius Ciotău, agentul-şef principal Ilie Pârghie, agentul-şef principal Constantin Chichiriţă şi comisarul-şef Cristian Macsim, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, anchetaţi în  baza declaraţiilor date de infractori, au depus acum doi ani de zile, în octombrie 2016, plângeri penale împotriva celor care au scris denunţuri false împotriva lor. Ei au cerut, în baza unor probe clare, ca autorii declaraţiilor false să fie puşi la rândul lor sub acuzare.

Dosarul este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava de doi ani de zile, însă în afara unor declaraţii luate la început de la poliţiştii autori ai plângerii penale nu s-a făcut nimic.

 

Istoria unui dosar de manual despre cum nu ar trebui să facă procurorii o anchetă

Reamintim, pe scurt, că Gheorghe Ion Ciotău, Traian Constantin Moisiuc şi George Romică Ungurean au scris denunţuri susţinute de ofiţerul SIPI Grigore Florinel Todiruţ, care îi avea pe lista de informatori pe aceştia, în care poliţiştii au fost acuzaţi de contrabandă, de fabricare de probe ori chiar de agresiune.

Procurorii DNA, Serviciul Teritorial Suceava, au început cu mult avânt ancheta, doi dintre poliţişti şi Macsim fiind reţinuţi 24 de ore, puşi sub acuzare şi  puşi la dispoziţie, adică limitaţi la maximum în munca de poliţie.

După mai bine de doi ani în care poliţiştii au avut statut de prezumtivi infractori, procurorii au venit cu o ordonanţă de clasare în care au scris negru pe alb că faptele imputate nu există, iar denunţătorii au vrut doar să se răzbune. Tot procurorii (cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care au preluat dosarul de la DNA, Serviciul Teritorial Suceava, în privinţa celor trei poliţişti) au mai scris în ordonanţa de clasare că denunţurile inculpaţilor nu au fost coroborate pe parcursul anchetei cu alte mijloace de probă. Aşadar, cei trei poliţişti, dar şi ofiţerul SIPI Cristian Macsim au fost târâţi într-o anchetă în baza unor denunţuri false. Mai grav, a fost vorba de denunţuri ale unor infractori trimişi în judecată chiar în urma muncii poliţiştilor respectivi. În mod normal, astfel de denunţuri, având în vedere de la cine veneau, ar fi trebuit tratate cu mult mai multe rezerve. 

 

Dosare pe care se aşterne praful

În momentul în care au obţinut ordonanţa de clasare privind nevinovăţia lor, ofiţerul Marius Ciotău şi colegii său au decis, firesc, să ceară şi ei tragerea la răspundere a falşilor denunţători.

Plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava se bazează pe două volume de probe şi copii ale tuturor declaraţiilor false împotriva lor.

Cei trei denunţători ( Gheorghe Ion Ciotău, Traian Constantin Moisiuc şi George Romică Ungurean) sunt acuzaţi de comiterea faptelor de mărturie mincinoasă şi inducere în eroare a organelor judiciare.

O altă plângere îl vizează pe fostul ofiţer SIPI Todiruţ, între timp pensionat. Plângerea a ajuns la DNA, a fost clasată, însă judecătorii au dispus redeschiderea cercetărilor. În februarie 2017, Tribunalul Suceava a dispus retrimiterea cauzei la procuror, pentru completarea urmăririi penale.

 

Denunţuri tratate cu mijloace de măsură total opuse

Comisarul Marius Ciotău, şeful Secţiei de Poliţie Gălăneşti, care a avut puterea de a reveni pe postul său după cei doi ani în care a fost pus la zid şi care are rezultate foarte bune cu secţia de poliţie pe care o conduce, nu şi-a putut ascunde nemulţumirea: „Când un poliţist este vinovat este trimis în judecată într-o lună de zile, dar când noi depunem o plângere nu se întâmplă nimic ani de zile”, a declarat Marius Ciotău.

Important de precizat este că deocamdată nu discutăm de vinovăţii. Marea problemă este că în acest dosar, timp de doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic, sau ca să fim mai puţini duri aproape nimic.

Poliţiştilor implicaţi în această poveste, care pentru ei a fost coşmarul vieţii, această lipsă de reacţie a procurorilor nu are cum să nu le stârnească revolta.

 

„Despăgubiţi” cu 800 de lei

O altă întrebare firească pe care şi-o pun poliţiştii este de ce dosarul stă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde procurorii au un volum foarte mare de dosare, şi nu este preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava de exemplu, care ar avea posibilitatea să gestioneze altfel un dosar totuşi complex.

Să mai amintim şi că poliţiştii târâţi timp de doi ani într-o anchetă în baza denunţurilor false ale unor infractori au primit, după ce au fost declaraţi nevinovaţi, despăgubiri de doar 800 de lei din partea poliţiei, atât cât prevedea grila în astfel de cazuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosar ignorat total de procurori, timp de doi ani, în cazul falşilor denunţători împotriva unor poliţişti.
 Vizualizări articol: 3980 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Dosar ignorat total de procurori, timp de doi ani, în cazul falşilor denunţători împotriva unor poliţişti3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei