luni, 8 oct 2018 - Anul XXIII, nr. 225 (6935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Bilanţ

187 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ, în urma Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a III-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

187 de opţionale pentru folclor, în 124 de şcoli gimnaziale, liceale, palate şi cluburi ale copiilor şi în 21 de grădiniţe din judeţ, este rezultatul Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a III-a. „Roadele” acestui proiect, care a fost translatat în acest an şi în judeţul Maramureş (Măriuca Verdeş şi Călineştenii Țării Maramureşului au poposit cu proiectul „10 pentru folclor” în 10 localităţi din Maramureşul istoric), au fost comunicate de organizatori vineri, 5 octombrie, la Muzeul Bucovinei, în cadrul Galei de premiere „10 pentru folclor”, ediţia a III-a, gală care a continuat în aceeaşi seară cu un spectacol grandios de folclor, desfăşurat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava.

 

„Activităţile din proiect sunt în folosul elevilor şi şcolilor”

Iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, a fost moderatoarea galei. Cu recunoştinţă le-a mulţumit în primul rând tuturor colaboratorilor fără de care acest proiect nu ar fi ajuns la aceste rezultate şi nu ar fi putut ajunge la cea de-a III-a ediţie. Unul dintre oamenii care au sprijinit încă de la început acest proiect a fost prof. Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care a dat citire rezultatelor acestui proiect, spunând că activităţile din proiect sunt în folosul elevilor şi şcolilor. El a amintit că anul trecut, în urma proiectului „10 pentru folclor”, au fost implementate 108 opţionale pentru folclor, în 85 de unităţi şcolare, observându-se saltul de la un an la altul. „Important este că tot ceea ce este frumos, ce este tradiţie în judeţul Suceava este pus în valoare în aceste opţionale de folclor şi tradiţia bucovinenilor este dusă mai departe”, a completat inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, la Gala de premiere „10 pentru folclor”, ediţia a III-a, au mai fost prezenţi inspectorul şcolar adjunct Gabriela Scutaru şi inspectorul şcolar de arte - coorganizator în proiect, Loredana Ceică. 

 

Proiectul „10 pentru folclor” se va extinde şi la Botoşani

Mihaela Bârsan a spus că anul acesta s-a împlinit un vis, acela de a duce „10 pentru folclor” şi în alt judeţ, acest lucru fiind posibil în primul rând datorită prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi. „Este o bucurie pentru mine că am reuşit să translatăm în Maramureş acest proiect de succes născut aici, în Bucovina, la Suceava. Măriuca Verdeş a fost o bucurie, împreună cu coconii din Călineştenii Țării Maramureşului”, a spus Mirela Adomnicăi, apreciind şi colaborarea foarte bună dintre Școală, Biserică, Familie. Mirela Adomnicăi şi-a exprimat dorinţa de a translata în 2019 proiectul „10 pentru folclor” şi în judeţul Botoşani, ea pornind deja discuţii cu autorităţile din judeţul vecin, „pentru că reţeta aceasta de succes merită împărtăşită”.

 

Parteneriat între Suceava şi Maramureş

Prezentă la evenimentul de vineri, Măriuca Verdeş, care de curând lucrează în învăţământ şi le predă folclor copiilor din Maramureş, a spus că „această idee de introducere a folclorului ca opţional în şcolile maramureşene a venit chiar de aici, din Suceava, pentru că am fost susţinuţi să încercăm acelaşi proiect şi la noi. Nădăjduim că această colaborare între noi, între judeţele vecine, să fie de bun augur şi pentru cei care nu s-au născut şi se vor naşte. Este uşor să fii domn, dar este greu să fii om, să fii român, e greu să-ţi duci mai departe o identitate”. Tot în cadrul galei s-a încheiat un parteneriat între Suceava şi Maramureş, semnat de Mihaela Bârsan şi Măriuca Verdeş. În prima parte a galei, organizatorii au oferit Diplome de excelenţă, premii speciale şi buchete de flori tuturor oamenilor care au sprijinit acest proiect: prefectului judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi, primarilor care s-au implicat în Proiectul „10 pentru folclor”, ediţia a III-a, conducerii şcolilor din aceste localităţi, căminelor culturale, conducerii Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava, din acest an partener în proiectul „10 pentru folclor”, Măriucăi Verdeş din Maramureş, care a primit şi „o cutie de zestre” şi o icoană, care să-i amintească de Bucovina, şi tuturor colaboratorilor care au spus „Da” de fiecare dată când au fost solicitaţi.

 

Parteneriate

„10 pentru folclor” este organizat de Televiziunea Intermedia, Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava şi Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Prefectura Judeţului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Primăria municipiului Suceava, Primăria municipiului Rădăuţi, Primăria Rădăşeni, Primăria Dorna Arini, Primăria Broşteni, Primăria Cajvana, Primăria Hănţeşti, Primăria Slatina şi Primăria Baia. Evenimentul beneficiază de sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei municipiului Suceava şi a putut să se desfăşoare datorită sponsorilor: Casa de modă Janice, Depozitul de flori „Simfonia Florilor”, Fly Music Bosanci, care a asigurat sonorizarea, Dan Zlei, care s-a ocupat de lumini, Salonul de înfrumuseţare „Bellisima”, Cofetăriile „Ambianţa” şi Avon Suceava. Iniţiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, a adus mulţumiri speciale preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, pentru că a fost de acord ca întreg Ansamblul artistic profesionist „Ciprian Porumbescu” să participe la toate activităţile din proiect, directorului Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, care a participat şi ca interpret de muzică populară pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, care sprijină promovarea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcoli, conducerii Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, părintelui Gheorghe Saftiuc, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Parteneri media: Bucovina TV, Nest TV, Jupânu’, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Crai Nou, Smart Press şi Suceava News.

 

Spectacol folcloric de gală, special pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc vineri seară, de Ziua Mondială a Educaţiei, un spectacol folcloric extraordinar de mai bine de trei ore, în cadrul Galei de premiere „10 pentru folclor”, ediţia a III-a, susţinut de artiştii care fac parte din proiectul „10 pentru folclor”, dar şi de invitaţii lor. Au urcat pe scenă şi au încântat publicul Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, artiştii din echipa „10 pentru folclor”, dar şi artişti invitaţi precum Grigore Gherman, Măriuca Verdeş şi Călineştenii Țării Maramureşului, Sorin Filip, Dana Dăncilă, Lucica Păltineanu, Rodica Andronic, Marian Gogan, Nicolae Vieru. Spectacolul a fost unul live, iar programul a fost conceput special pentru a marca Centenarul Marii Uniri, reunind cântece alese pentru acest prilej. Prezentatoarea spectacolului, Mihaela Bârsan, a reuşit să transmită multă emoţie în cadrul unei adevărate gale a folclorului. Momente speciale în spectacol au fost atunci când publicul s-a ridicat în picioare, la îndemnul prezentatoarei, şi i-a cântat artistului Sorin Filip „La mulţi ani!”, la o zi după aniversare, atunci când pe aceeaşi scenă au dansat Costinel Leonte şi Alina Leonte, coregrafi, tată şi fiică (suită de dansuri din Botoşani, coregraf Costinel Leonte, cu artiştii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”) dar mai ales la final, când toţi artiştii, fie că erau din judeţul Suceava, din Maramureş sau din alte judeţe, au urcat pe scenă, unii dintre ei purtând în mâini steagul tricolor, şi au cântat împreună „Pe-al nostru steag e scris Unire”, un cântec patriotic pe muzica compozitorului Ciprian Porumbescu.

 

Rezultatul muncii în echipă

Membrii echipei „10 pentru folclor” din acest an sunt Mihaela Bârsan - iniţiator proiect, Giani Leonte, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava - coorganizator, Loredana Ceică, inspectorul şcolar de arte, - coorganizator, Costinel Leonte, maestru coregraf - membru fondator al echipei, Angelica Flutur, interpretă de muzică populară - membru fondator al echipei, Alexandru Brădăţan, interpret de muzică populară - membru fondator al echipei, Leonard Zamă, poliinstrumentist - membru fondator al echipei, preotul Iulian Florea - reprezentatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi Ovidiu Homorodean, interpret de muzică populară hunedorean, artiştii din echipă oferind publicului sucevean în spectacolul de vineri seară momente memorabile, mult aplaudate de publicul care a umplut aproape până la refuz sala mare a Casei de Cultură Suceava.  „Amploarea pe care proiectul a luat-o se datorează participării Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>din Suceava, posibilă prin asocierea cu Consiliul Judeţean Suceava şi prin deschiderea pe care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat-o faţă de această cauză nobilă: promovarea introducerii folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din judeţ. Mulţumiri speciale şi pentru primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care ne este alături încă de la prima ediţie şi ne ajută să încheiem grandios proiectul prin finanţarea Galei de premiere <10 pentru folclor>”, ne-a spus Mihaela Bârsan. Și preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, coorganizatorul proiectului, s-a declarat foarte mulţumit de rezultatele celei de-a III-a ediţii a proiectului, de buna desfăşurare a galei cu numărul trei, recunoscând, însă, că atunci când i s-a propus acest proiect, nu credea că va avea atât de mare succes.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 187 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ, în urma Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a III-a.
 Vizualizări articol: 1634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
187 de opţionale pentru folclor în şcolile din judeţ, în urma Proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a III-a0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei