În cadrul manifestărilor de celebrare a Centenarului Marii Uniri, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Centrul de cercetări „Inter Litteras” şi Centrul de Cercetări „Analiza discursului”, în colaborare cu CRU – Centre de Réussite Universitaire – USV și Biblioteca USV, organizează pe 11 şi 12 octombrie 2018, în Aula din Corpul E, Conferinţa Internaţională „O sută de ani de traduceri în limba română (1918-2018)”.
Potrivit inițiatorilor evenimentului, ”obiectivul acestei manifestări ştiinţifice este de a face bilanţul şi analiza unui secol de traduceri în limba română, între 1918-2018, şi de a întări astfel ideea că traducerile constituie parte integrantă a patrimoniului limbii şi culturii române”.
Cercetători de la universităţi din Bucureşti, Cluj, Craiova, Galaţi, Iaşi, Sibiu, Suceava, precum şi din Republica Moldova, Ucraina, Spania şi Franţa, vor prezenta comunicări pe tema istoriei traducerilor în limba română.
În cadrul conferinţei se va organiza, cu sprijinul Bibliotecii USV, o expoziţie de carte intitulată „O sută de traducători pentru o sută de ani de traduceri”, care va da prilejul participanţilor să descopere cărţi rare, ediţii bibliofile, dar şi volume recente, care ilustrează un secol de traduceri, de evoluţie a limbii şi literaturii române, subliniind dimensiunea sa dialogică.
Odată cu deschiderea expoziţiei se vor lansa şi două volume de traduceri. Primul este realizat în cadrul masteratului de traductologie cu diplomă dublă - „Teoria și practica traducerii” - și va fi prezentat de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu. Lansarea volumului se va face în prezenţa tinerilor traducători, a coordonatorilor şi a dr. Alexandrina Ioniţa, directorul Casei Editoriale „Demiurg” Iaşi, unde s-a publicat această traducere colaborativă.
Celălalt volum, prezentat de prof. univ. dr. Elena-Brânuşa Steiciuc, este un volum bilingv de poezie şi va fi lansat în prezenţa traducătorului şi poetului Jean Poncet din Franţa.
„Tot în cadrul conferinţei, vineri, 12 octombrie, va fi organizată, în Sala Senatului USV din Corpul A, masa rotundă <De la un secol de traduceri la o istorie a traducerilor în limba română>, care asigură acestei manifestări o deschidere spre o cercetare de mare anvergură, <Istoria traducerilor>, esenţială în cultura oricărui popor”, au mai punctat organizatorii.
Moderatori vor fi conf. univ. dr. Luminiţa Elena Turcu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, prof. univ. dr. Niculina Iacob şi prof. univ. dr. Muguraş Constantinescu, cercetători care vor coordona şi volumul conferinţei.
Tot vineri, în sala Lectoratului francez, vor avea loc ateliere de traduceri care vor fi încoronate cu premierea celor mai bune traduceri colaborative. Moderatori vor fi prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Elena Brânuşa Steiciuc şi traducătorul francez Jean Poncet.