Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor surprinse într-o pădure de stat, la Ocolul Silvic Cârlibaba din cadrul Direcției Silvice Suceava, au fost apreciate de mii de români, după ce au fost postate miercuri pe pagina de Facebook a RNP Romsilva.
Filmarea realizată de Dumitru Borha surprinde unul dintre cele mai impresionante ritualuri din natură, cel al boncănitului, personajul principal fiind un cerb cu un trofeu impunător, care își anunță prezența prin mugete puternice și încearcă să-și intimideze adversarii.
Boncănitul cerbilor debutează în septembrie și se încheie în prima jumătate a lunii octombrie, în funcție de climă și altitudine.
În această perioadă, a împerecherii, cerbii își dispută cârdurile de ciute, prin lupte puternice. Intensitatea mugetelor sunt și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.
În imagini se poate observa cum coarnele cerbului, lepădate în primăvară, au crescut la loc, fiind pregătit pentru luptele cu ceilalți masculi.
Animal erbivor, cerbul este un adaptat zonelor montane, dar poate fi regăsit și în zonele de deal, iar în ultimele decenii a fost reintrodus și în zonele de câmpie.
Cerbii trăiesc în libertate până la 18-20 de ani și ating o greutate de până la 300 de kilograme.
În fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Suceava există o populație estimată de aproape 1.900 de cerbi.
VIDEO: