Porţile Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) s-au redeschis pentru un nou an academic, cel de-al 56-lea, un itinerariu ce angajează circa 9.000 de studenţi, din care peste 3.700 boboci.
Aflat la finalul mandatului său de ministru al Educaţiei, universitarul Valentin Popa a participat la festivitatea de deschidere a noului an academic, ceremonie ce a reunit reprezentanţi ai instituţiei, ai administraţiei locale și judeţene, parteneri ai USV, studenţi, profesori.
În discursul său, Popai-a felicitat pe cei peste 3.700 de boboci care au ales să studieze în cadrul instituţiei, subliniind că în ciuda faptului că la nivel naţional se înregistrează o scădere semnificativă a numărului de absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, Universitatea suceveană primește în această toamnă cel mai mare număr de boboci din ultimii cinci ani.
„Din datele pe care le avem în cadrul Ministerului Educaţiei, această creștere relativă a numărului de înmatriculaţi este cea mai mare din România”, a mai punctat Popa.
Acesta a mai arătat că pentru Universitatea suceveană anul universitar 2018 - 2019 este unul plin de provocări, urmând o nouă evaluare instituţională a ARACIS, dezvoltarea unor noi programe din domeniul Sănătăţii (Asistenţă medicală și Tehnică dentară), iniţierea unor programe de masterat și postuniversitare în Cyber security.
„Având în vedere că în anul trecut universitar am reușit să acredităm două programe de studiu în domeniul Sănătăţii - Nutriţie și dietetică și Balneofiziokinetoterapie, cred că este momentul să facem următorul pas, și anume să propunem pentru autorizare provizorie două noi programe în domeniul Sănătăţii - Asistenţă medicală și Tehnică dentară, urmând ca la începutul anului universitar următor să putem școlariza și în aceste două domenii. Cu patru programe de studiu, ne putem gândi să înfiinţăm Facultatea de Medicină”, a subliniat Popa.
Totodată, Valentin Popa a punctat și câteva dintre măsurile iniţiate în calitate de ministru al Educaţiei.
„Ca un element de noutate am făcut posibilă avansarea în carieră a personalului didactic din învăţământul superior și prin examenul de promovare, fără însă a face rabat de la calitate”, a menţionat Popa despre măsurile din mandatul său.
Acesta a mai amintit faptul că masteratul didactic, despre care se vorbește încă din 2011, a devenit operaţional.
Simplificarea legislaţiei privind evaluarea școlilor doctorale, majorarea salariilor angajaţiilor din sistem, creșterea de 2,5 ori a fondului de burse pentru studenţi, stabilirea unui set de standarde minimale în acordarea titlului de doctor, creșterea burselor pentru doctoranzi cu 16%, au fost alte măsuri amintite de Valentin Popa.
Creștere cu 7% a numărului de studenţi de la licenţă, zi
La rândul său, prof. univ. dr. ing Mihai Dimian, rector interimar al USV, a arătat că acest an universitar aduce la USV peste 3.700 de boboci, cea mai mare cifră din ultimii cinci ani (2.014 la licenţă zi, 350 la licenţă ID, 1.166 la masterat, 85 la doctorat).
„Deși numărul de absolvenţi de liceu cu examen de bacalaureat a scăzut cu 6%, numărul de studenţi de la licenţă zi a crescut cu 7%. Deși am avut cel mai mic număr de absolvenţi cu bacalaureat, universitatea are cel mai mare număr de studenţi, din anul I, din ultimii cinci ani”, a precizat Dimian.
Acesta a punctat și câteva repere din activitatea Universităţii din anul universitar trecut, făcând referire și la activitatea de cercetare (prezenţa cu sute de articole în baza de date Web of Science, creșterea numărului de citări, locul I la numărul de brevete de invenţii, prezenţa în topuri internaţionale, locul 13 în România în clasamentul SCIMAGO, însă cu cea mai mică finanţare din cele 23 de instituţii din ţară).
Mihai Dimian a mai arătat că, în acest an universitar, toţi studenţii USV din anii III și IV care au dreptul să studieze în regim bugetat vor studia pe un loc subvenţionat de stat.
„Cei care intră în anul I și poate sunt descurajaţi de un anumit efort financiar pe care trebuie să-l facă trebuie să ţină cont de asta. Nu renunţaţi la studii din cauze financiare pentru că pe parcurs veţi putea beneficia de scutirea taxelor”, a transmis Dimian. Acesta a mai menţionat că, în acest an universitar, instituţia va menţine taxele de studii, tarifele de cazare, în condiţiile în care salariile angajaţilor s-au majorat, la fel și costul utilităţilor.
Punctul slab al USV rămâne în continuare deficitul de locuri de cazare, instituţia fiind în imposibilitatea de a onora toate cererile pentru un loc în cămin. Aproape 2.000 de studenţi au solicitat cazare, însă doar circa 1.000 dintre aceştia vor prinde un loc la cămin, în următorul an universitar. În acest an, capacitatea de cazare s-a mărit cu circa 150 de locuri, odată cu administrarea a 100 de locuri din căminul Colegiului „Petru Mușat” și cu închirierea Pensiunii BiCom.
Distincţia „Meritul Bucovinei” din partea Consiliului Judeţean
Mesaje pentru universitarii suceveni au transmis Mirela Elena Adomnicăi - prefectul judeţului, Ion Lungu - primarul municipiului Suceava, deputatul Maricela Cobuz și Gheorghe Flutur - președintele CJ Suceava, acesta din urmă acordând instituţiei distincţia „Meritul Bucovinei”.