La Lipoveni a fost sfinţită ieri o troiţă dedicată eroilor care s-au jertfit în al Doilea Război Mondial. De fapt, este refacerea din temelii a monumentului ridicat în urmă cu zeci de ani şi care între timp s-a deteriorat.
A fost un moment la care au participat mare parte din cei peste 400 de locuitori ai satului Lipoveni, unul în care ruşii-lipoveni trăiesc de câteva sute de ani.
După slujba religioasă de la biserica de rit vechi din Lipoveni, preotul şi circa 200 de enoriaşi s-au deplasat pe jos până la troiţă, unde a fost oficiată ceremonia de sfinţire.
Printre cei prezenţi la acest eveniment s-a numărat Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Andrian Ampleev, deputatul din partea ruşilor-lipoveni, Ivan Maliş, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din localitate, dar şi Ivan Lazarov, meşterul care şi-a adus contribuţia pentru ridicarea acestei troiţe.
„O zi de mare însemnătate pentru întreaga noastră comunitate. Este duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci, după calendarul pe rit vechi. Semnul Sfintei Cruci este foarte aparte pentru noi, credincioşii de rit vechi, şi nu numai, este semnul mântuirii noastre. Acest proiect ne-a fost propus de fostul preşedinte al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din sat, Vasile Ciubatura, şi a prins contur încă de acum doi ani, iar actuala formă cred că este cea mai frumoasă”, a precizat Silviu Feodor.
Cuvinte de laudă pentru ridicarea acestei troiţe a avut şi primarul din Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan. Prezent la sfinţire, acesta a precizat că Primăria şi Consiliul Local din Mitocu Dragomirnei s-au implicat financiar şi din banii de la bugetul local s-au cumpărat materiale de construcţie, inclusiv pentru lucrările de terasament şi stabilizare a zonei unde este amplasată troiţa.
„Vreau să-i felicit pe oamenii din Lipoveni pentru modul în care s-au implicat în ridicarea acestui monument. A fost o mobilizare exemplară, cum rar se vede, şi cred că sunt un exemplu pentru întreaga comună”, a spus Dănuţ Solcan.