Sucevenii care suferă de diabet beneficiază zilnic de cursuri la care învaţă cum să se alimenteze corect pentru a menţine nivelul glicemiei, cum să prevină complicaţiile bolii şi, în general, cum să gestioneze această boală pentru a avea o cât mai bună calitate a vieţii. Cursurile se desfăşoară în Ambulatoriul de Diabet al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, în fiecare zi, de la 8.00 la 9.00. Coordonatorul Ambulatoriului de Diabet din spital, dr. Claudiu Cobuz, a declarat că, de regulă, participanţii sunt pacienţii care sunt programaţi în ziua respectivă la consultaţii, dar sunt şi persoane care le frecventează zi de zi. În cadrul cursurilor diabeticii sunt pregătiţi în special pentru ce trebuie să facă atunci când apar situaţii neprevăzute, cum să decidă singuri corect pentru a avea un control adecvat asupra glicemiei.
Dr. Cobuz a subliniat că diagnosticul de diabet, care este o boală cronică, înseamnă modificarea stilului de viaţă, respectarea unei diete, a schemei de tratament, formarea deprinderilor de monitorizare a glicemiei şi a injectării insulinei, în cazul celor insulino-dependenţi.
Totodată, pacientul este învăţat cum să dozeze medicaţia în funcţie de alimentele pe care le consumă şi de efortul fizic făcut, cum să recunoască simptomele unor complicaţii şi care sunt măsurile de primă urgenţă pe care trebuie să le ia.
Pe lângă pacienţi, cursurile de educaţie medicală vizează şi familiile acestora
„Cu cât pacientul ştie mai multe despre diabet şi despre riscurile bolii, cu atât va conştientiza mai bine importanţa controlului periodic şi va colabora la planul de tratament. Diabetul face parte din grupul afecţiunilor cronice în a căror strategie terapeutică un loc aparte îl ocupă educaţia continuă a pacientului. Concomitent, trebuie asigurate informaţii şi deprinderi cu privire la noile posibilităţi terapeutice, în scopul unui management corespunzător al bolii şi atingerii unui echilibru metabolic optim”, a arătat dr. Cobuz.
Medicul a subliniat că strategia şi ţintele terapeutice se stabilesc pentru fiecare persoană, în mod individual, astfel încât aceasta să-şi organizeze un stil de viaţă sănătos, activ.
În paralel cu educaţia pacientului, dr. Claudiu Cobuz promovează şi educarea familiei deoarece diabetul este o boală care produce schimbări în viaţa tuturor membrilor. ”Este necesară asigurarea unei atitudini pozitive pacientului şi anturajului său”, a precizat medicul, iar acest lucru se realizează prin intermediul echipei de îngrijire pluridisciplinare, în funcţie de patologia fiecărui bolnav în parte.