Casele sucevenilor plecaţi la muncă în străinătate şi care din toamnă încep să rămână pustii au devenit ţinta hoţilor. Aceştia profită de faptul că au suficient timp la dispoziţie pentru a căuta prin casă obiecte de valoare fără a fi stingheriţi de nimeni. Pe aceeaşi listă a hoţilor se mai află şi casele aflate în lucru, din care aceştia îşi însuşesc în special materiale de construcţii, dar şi diferite bunuri care sunt deja montate, inclusiv centrale termice.
Într-o singură zi poliţiştii au primit două astfel de sesizări, una de la Dorneşti şi cealaltă de la Satu Mare. În primul caz, hoţii au vizat locuinţa unei familii plecate la muncă în Italia. Locul prin care hoţii au intrat a fost geamul de la baie lăsat semideschis pentru aerisire, geam care a fost distrus pentru a le permite indivizilor accesul în imobil.
De aici, au plecat cu două televizoare şi mai multe scule electrice, prejudiciul fiind estimat la 7.500 de lei. Furtul a fost sesizat de o rudă, la fel ca şi în cazul spargerii de la Satu Mare.
De această dată, proprietarul se află la muncă în Anglia, iar pentru a intra în imobil hoţii au forţat un geam. Şi de aici au fost furate mai multe bunuri, prejudiciul fiind estimat la 2.000 de lei.
Care sunt recomandările poliţiştilor
Poliţiştii spun că identificarea autorilor unor astfel de furturi este adesea dificilă, asta şi pentru că de obicei faptele sunt descoperite după o perioadă mai lungă de timp.
Pentru a evita să devină victime ale hoţilor, reprezentanţii IPJ Suceava au o serie de recomandări pentru proprietarii de case plecaţi la muncă în străinătate sau pentru cei care îşi construiesc imobile.
Sfaturile poliţiştilor sunt următoarele:
- nu ţineţi bunuri de valoare într-un imobil pe care îl folosiţi rar şi pentru perioade scurte de timp;
- instalaţi-vă un sistem de supraveghere video a proprietăţii şi montaţi pe poartă sau gard o plăcuţă de avertizare a potenţialilor intruşi cu privire la acest aspect;
- asiguraţi-vă că gardul împrejmuitor al proprietăţii este suficient de înalt şi greu de escaladat;
- dotaţi cu încuietori nu doar uşile şi porţile locuinţei, ci şi pe cele ale anexelor gospodăreşti;
- aveţi în vedere faptul că un câine, care să nu fie legat de un punct fix, poate descuraja hoţii sau îi poate alerta pe vecini în situaţia în care persoane străine au pătruns în curte;
- înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o;
- apelaţi la o persoană de încredere, de preferat din vecinătate, care să vă supravegheze proprietatea şi să vă anunţe dacă observă modificări suspecte sau persoane care nu-şi pot justifica prezenţa în zonă;
- nu lăsaţi la vedere, în curte, obiecte care ar putea atrage atenţia infractorilor;
- dacă deţineţi un apartament la bloc, în care locuiţi doar periodic, rugaţi o persoană din familie sau un vecin să vă ridice periodic corespondenţa şi să verifice starea locuinţei.