Peste 500 de titluri de proprietate emise în perioada 1994-1996 de Comisia Locală de Fond Funciar Cajvana trebuie anulate. S-a ajuns la această situaţie după ce unul din actele care au stat la baza emiterii acestor titluri de proprietate a fost emis ilegal.
Istoria acestui caz aparte începe după 1991, după apariţia Legii 18. La acea vreme au fost puşi în posesie 1.050 de proprietari în baza legii amintite şi a anexei 2B. Ulterior, a fost validată o nouă anexă 2B, iar numărul celor împroprietăriţi a ajuns la 1.225.
Au apărut plângeri ale celor nemulţumiţi, iar comisiile judeţene, dar şi de la nivel naţional trimise să verifice situaţia au ajuns la concluzia că anexa 2B a fost întocmită cu încălcarea legii. Din acest motiv, toţi cei puşi în posesie cu terenuri trebuie să intre în posesia lor printr-o altă modalitate, respectiv cumpărare, licitaţie sau concesiune.
Din cele 1.225 de persoane puse în posesie peste 500 au titluri de proprietate, iar restul nu. În cazul celor fără titluri de proprietate, atribuirea loturilor de teren în mod legal se poate face doar după ce Consiliul Local Cajvana va aproba modalitatea pentru care se va conveni. În celelalte situaţii, este necesară acţiune în instanţă.
Nici una din măsuri nu poate fi aplicată deoarece aleşii locali din Cajvana nu s-au pus de acord asupra acestui subiect.
„Aceste titluri de proprietate trebuiau anulate încă din 1999. Din păcate, lucrurile au mers extrem de greu. Până în 2010 a durat inventarierea tuturor terenurilor, acţiune derulată de un inginer cadastrist. Apoi au apărut tot felul de contestaţii şi plângeri în instanţă şi am fost în imposibilitatea de a pune lucrurile în ordine. Cu toată opoziţia unor consilieri locali, vreau să spun că altă soluţie nu există şi sper ca aceştia să înţeleagă şi să nu mai blocheze acţiunile de intrare în legalitate”, a declarat Gheorghe Tomăscu, primarul din Cajvana.