Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Energiei, Anton Anton, căruia i-a solicitat mai multe date referitoare la reţelele de energie electrică şi gaze naturale.
Cu mare parte a reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale privatizate, în cele mai dese situaţii preţul vânzării activelor fiind mult mai mic decât valoarea de piaţă, operatorii privaţi aveau obligaţia să realizeze investiţii consistente în reabilitarea şi modernizarea sistemelor de distribuţie învechite.
„Condiţia preţului mai mic a fost legată de această componentă investiţională, care, prin prisma avariilor frecvente înregistrate în toată ţara şi în mod special în Moldova, pare să nu fi fost deloc îndeplinită. De asemenea, o altă trăsătură nefavorabilă o reprezintă intervenţiile punctuale ale operatorilor, atunci când survine o avarie – operatorul cunoaşte că toată secţiunea unei reţele trebuie înlocuită, însă preferă să repare doar 1 metru de cablu sau de conductă, iar peste o săptămână să se raporteze o nouă avarie la o distanţă de doar 1 metru faţă de ultima avarie. În acest sens, a devenit celebru cazul unei străzi din municipiul Suceava, unde se intervine aproape lunar şi se sparge asfaltul proaspăt pus, pentru remedierea unor avarii apărute pe aceeaşi secţiune. De fiecare dată, se înlocuieşte 1 metru de reţea, deşi de atâţia ani se putea înlocui toată secţiunea, care nu măsoară mai mult de 150-200 de metri şi care are nevoie de înlocuire în integralitate”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul sucevean a menţionat că operatorii economici se apără şi spun că legislaţia în vigoare nu le permite să înlocuiască întreaga reţea învechită, uzată fizic, dar şi moral, însă aceste justificări nu au darul de a-i mulţumi pe consumatori.
„Solicit o situaţie detaliată a investiţiilor realizate de operatorii economici privaţi la nivelul reţelelor de energie electrică şi gaze naturale din judeţul Suceava (km de reţele privatizate, km sau metri de reţele înlocuite, km de reţele modernizate, valoarea investiţiilor de capital efectuate). Solicit o prezentare a respectării condiţiilor post-privatizare pentru operatorii economici care au preluat reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale de la nivelul Judeţului Suceava. Solicit clarificări pentru modul defectuos de remediere a avariilor, ca în exemplul detaliat mai sus, şi solicit justificări pentru faptul că operatorul nu înlocuieşte întreaga secţiune de reţea avariată, ci doar peticeşte, în condiţiile în care operaţiunile de remediere a avariilor implică întreruperi temporare şi avarierea infrastructurii adiacente: trotuare, covor asfaltic, spaţii verzi. Solicit, de asemenea, clarificări în legătură cu legislaţia specifică, deoarece operatorii se apără spunând că ei ar înlocui secţiuni întregi ale reţelelor, atunci când se înregistrează avarii, însă legislaţia îi împiedică. Vă rog să precizaţi care ar fi acele piedici legale şi de ce ele nu sunt înlăturate, dacă acestea există”, sunt aspectele la care deputatul Ioan Balan aşteaptă răspunsuri de la ministrul Energiei.