Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 218 (6928)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Salubritate

Consiliul Judeţean Suceava a recepţionat, ieri, lucrările finalizate la depozitul de deşeuri de la Pojorâta-Mestecăniş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recepţia lucrărilor de construcţii de la depozitul de deşeuri de la Pojorâta-Mestecăniş s-a încheiat ieri, după aproximativ nouă luni de când a început. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc a declarat că procesul-verbal de recepţie a fost semnat fără obiecţiuni de către toţi membrii comisiei de recepţie şi că, de astăzi în 12 luni, va fi efectuată recepţia finală.

El a afirmat că, odată încheiată recepţia construcţiei, Consiliul Judeţean poate demara procedurile pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu şi poate pregăti caietul de sarcini în vederea licitaţiei pentru desemnarea operatorului. „Credem că în primăvara anului viitor, în luna martie, vom putea lansa pe SEAP licitaţia pentru operare”, a declarat Viorel Seredenciuc.

În ceea ce priveşte procesul aflat pe rol, după ce instanţa a anulat hotărârea Consiliului Local Pojorâta, prin care terenul pe care s-a construit depozitul a fost atribuit Consiliului Judeţean Suceava, vicepreşedintele CJ a spus că instituţia pe care o reprezintă a făcut recurs şi că aşteaptă fixarea primului termen de judecată.

La depozitul de pe Mestecăniş vor ajunge deşeurile sortate în staţiile de transfer de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, cu un ritm de maximum trei maşini în 24 de ore. Maşinile speciale pentru transportul deşeurilor au fost achiziţionate în cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava.

În depozit, deşeurile vor fi nivelate, compactate şi acoperite, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, cu un strat inert de pământ, operaţiuni care asigură protecţie la degajarea de mirosuri, proliferarea insectelor şi la răspândirea gunoaielor, când bate vântul.

 

Capacitatea depozitului acoperă necesarul pentru zona de munte cel puţin până în anul 2037

În primii 5-6 ani de depozitare, nu va exista levigat de fermentaţie, iar când va începe să se formeze, va fi colectat prin tuburi de drenaj şi dirijat către staţia de epurare. Apa epurată, curată din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic, va fi deversată în pârâul Putnişoara. Staţia de epurare are o capacitate de 50 mc pe zi, cu bazine care pot prelua supraplinul şi pot face faţă la ploi de 150 de litri/mp.

Activitatea pe întreg perimetrul de depozitare va fi monitorizată permanent online, ceea ce oferă nu doar posibilitatea supravegherii permanente din partea publicului, ci şi a intervenţiei prompte, în cazul apariţiei vreunei deficienţe.

Capacitatea proiectată este de 0,39 Mt, suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia SMID, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte, din 23 de unităţi administrativ teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.

Execuţia depozitului de deşeuri de pe Mestecăniş a fost realizată de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, cu o valoare a contractului de peste 27 de milioane de lei fără TVA.

Valoarea totală a proiectului SMID în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).

Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava a recepţionat, ieri, lucrările finalizate la depozitul de deşeuri de la Pojorâta-Mestecăniş.
 Vizualizări articol: 2659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Consiliul Judeţean Suceava a recepţionat, ieri, lucrările finalizate la depozitul de deşeuri de la Pojorâta-Mestecăniş1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei