Începând de vineri, 28 septembrie 2018, vechea lege a asociaţiilor de proprietari a fost înlocuită cu Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
Noul cadru legislativ clarifică o serie de aspecte legate de folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul blocurilor de locuit sau modalitatea de înfiinţare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, cheltuielile datorate de proprietari, dar vine şi cu o serie de contravenţii şi sancţiuni care se aplică atât proprietarilor de apartamente, cât şi celor care administrează condominiile.
Proprietarii de apartamente care fac modificări în apartamente, care schimbă destinaţia acestora fără să treacă prin tot procesul legal, care nu vor coopera cu asociaţia pentru a face anumite reparaţii în legătură cu proprietatea comună, care vor refuza accesul de urgenţă în apartamente ori care vor sta pasivi în cazul unor reparaţii ce ar trebui făcute şi care-i prejudiciază pe alţii vor putea fi amendaţi sever potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari.
Amenzi pentru modificarea apartamentelor şi condominiilor
Proprietarii de apartamente care fac modificări în apartamente ori care schimbă destinaţia acestora fără respectarea procedurilor legale pot fi amendaţi sever potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari.
Schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, fără autorizaţiile şi aprobările legale, dar şi modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari, precum şi a elementelor constructive fără respectarea Legii asociaţiilor, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Punerea în pericol de către proprietari a integrităţii structurale a condominiului sau a altor proprietăţi individuale, precum şi a bunei funcţionări a instalaţiilor aferente acestora, duce la sancţionarea acestora cu amenzi de la 500 la 3.000 de lei.
Cei care nu permit accesul în proprietatea individuală, amendaţi usturător
Una dintre principalele prevederi ale noii legi, care nu se regăsea în cadrul legislativ anterior, este cea referitoare la permiterea accesului în apartamente (în proprietatea privată), atunci când este necesar să se inspecteze elemente din proprietatea comună care tranzitează locuinţa.
Măsura vine ca urmare a numeroaselor situaţii în care reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu au avut acces în locuinţele unora dintre proprietari, în timpul unor controale de rutină ale instalaţiilor comune – de apă şi termoficare, sau acolo unde existau suspiciuni privind practici „neortodoxe”, prin care se sustrăgeau de la plată.
Nepermiterea accesului de către proprietar în proprietatea sa individuală cu un preaviz de 5 zile sau cu 24 de ore în caz de urgenţă, când este necesar să se inspecteze elemente din proprietatea comună ce tranzitează apartamentul, se sancţionează cu amendă de la 500 la 3.000 de lei.
Sancţiunea se aplică şi dacă nu se permite accesul în locuinţă preşedintelui asociaţiei/unui membru al comitetului executiv/administratorului şi unei persoane calificate pentru reparaţiile ce trebuie făcute proprietăţii comune şi pentru care e absolut necesar accesul în locuinţă – precum spargerea unei conducte între două etaje.
Amenzi de la 200 până la 10.000 de lei
Una dintre cele mai usturătoare amenzi care se poate aplica în baza noii legi este pentru proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreţinere/reparaţii/înlocuire ce ţin de proprietatea lor individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalţi proprietari, cei în cauză riscând tot o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Măsura trebuie luată în considerare de foarte mulţi dintre suceveni, care neglijează total obligaţiile lor de proprietari, încât imobilele în care locuiesc au ajuns într-o stare jalnică, cu pereţi care cad în capul trecătorilor şi acoperişuri prin care ploaia se infiltrează în locuinţele unora, iar cei din imobil aşteaptă ca cineva să vină să le remedieze problemele, fără ca ei să scoată vreun ban din buzunare.
Nefurnizarea sau refuzul proprietarilor/dezvoltatorilor ansamblurilor rezidenţiale de a furniza/presta serviciile publice prin intermediul reţelelor aflate în proprietatea acestora către locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie din respectivele ansambluri rezidenţiale este o altă situaţie care se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Chiar şi necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeţei utile către asociaţia de proprietari şi administraţia financiară locală se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei (doar la prima abatere se poate da un simplu avertisment).
În toate aceste cazuri, dar şi altele, prevăzute în lege, proprietarii de apartamente (nu chiriaşii lor!) vor putea fi amendaţi de către poliţiştii locali, reprezentanţi din primărie sau inspectori de stat în construcţii.
Cei sancţionaţi contravenţional au la dispoziţie 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate din cuantumul prevăzut de lege (valoarea cea mică).