Exodul românilor care își caută norocul în străinătate continuă, însă și numărul familiilor care hotărăsc să se reîntoarcă acasă a crescut.
Părinții sunt nevoiți să își reînscrie copiii la vechile școli sau, în alte cazuri, aceștia iau pentru prima dată contact cu şcoala românească.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în anul școlar trecut au fost înregistrate 485 de cereri de echivalare a studiilor de peste hotare (283 în învățământul primar, 138 la ciclul gimnazial, 62 pentru clasele a IX-a sau a X-a și doi elevi pentru clasele a XI-a și a XII-a).
Mai mult de jumătate dintre aceștia - 258 - au locuit în Italia, 81 vin din Anglia, 36 din Spania, 33 s-au întors din Belgia, 23 din Grecia, 22 din Germania, 11 din Portugalia, opt din Irlanda, cinci din Franța, patru din Israel, trei din Austria, câte doi din Norvegia, Statele Unite ale Americii și câte unul din Canada, Cipru, Danemarca și Olanda.
Sunt țări spre care românii au plecat în speranța unui viitor mai bun, însă mai puțin obișnuit este faptul că un elev din Peru și doi elevi întorși din India au cerut echivalarea studiilor.
Pentru anul şcolar 2018-2019, de la 1 septembrie și până în prezent, au fost înregistrate 309 dosare de echivalare a studiilor, după cum urmează: în învățământul primar - 185 de cereri de echivalare, pentru ciclul gimnazial - 95 de cereri, pentru clasele a IX-a și a X-a - 22 de echivalări, pentru clasele a XI-a și a XII-a - 7 cereri.
170 dintre aceștia vin din Italia, 52 din Anglia, 12 s-au întors din Spania, Belgia - 16,Grecia - 15, Germania - 9, Austria - 6, Canada - 2, Franţa - 3, Irlanda - 2, Olanda - 1, Portugalia - 16, SUA - 2, Albania - 1.
Mai puțin obișnuit, doi elevi care au studiat în Republica Dominicană și Taiwan au cerut acceptul pentru a se înscrie în școli sucevene.
Pentru mulţi dintre acești copii, odată întorşi în băncile şcolilor din judeţ, procesul readaptării este greoi şi nu puţine sunt cazurile în care şcolarii stranierilor comunică mai corect în limba ţării de unde s-au întors decât în limba română.
Elevii remigranţi, căci aşa se numesc elevii care au studiat o perioadă peste graniţe, după care s-au întors acasă, întâmpină mari dificultăţi în a se acomoda şi în a vorbi limba maternă. În multe cazuri, aceştia nu au cunoscut niciodată şcoala românească, ba chiar s-au născut peste graniţe, ceea ce îngreunează şi mai mult munca profesorilor care lucrează cu ei.
În ultimul an, 147 de elevi au cerut echivalarea studiilor pentru a pleca
De cealaltă parte, zeci de elevi părăsesc școlile sucevene, după ce părinţii lor găsesc slujbe mai bine plătite peste hotare.
66 de elevi au solicitat, în anul școlar 2017 - 2018, echivalarea studiilor pentru a învăța în școli din afara țării. Potrivit Inspectoratului Școlar Suceava, în anul școlar 2018-2019 au solicitat aprobare pentru a continua studiile în alte țări 81 elevi. Aceștia nu au specificat țările în care pleacă.