O nouă interpelare a managerului Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, Vasile Rîmbu, pe tema întârzierii lucrărilor la Centrul de Radioterapie şi Diagnostic, venită din partea consilierului PSD Dan Ioan Cuşnir, l-a determinat pe primul să anunţe, ieri, în plenul Consiliului Judeţean Suceava, că este gata să demisioneze din funcţie şi să lase locul liber pentru cineva agreat de social-democraţi.
Dan Ioan Cuşnir a afirmat ieri, din nou, că studiul de fezabilitate pentru Centrul de Radioterapie a însemnat „câteva foiţe într-un dosar de plastic” şi că, din cauza acestui proiect iniţiat în anul 2013, spitalul nu ar fi accesat, în acest an, un program al guvernului, de dotare cu acceleratoare de particule pentru radioterapie. ”Opt proiecte sunt deja aprobate, şapte sunt în diverse stadii, iar unul, la Baia Mare, este deja funcţional. Deja 15 centre sunt finanţate printr-un program al Guvernului României cu Banca Mondială. Suceava nu poate beneficia pentru că este într-un parteneriat public-privat”, a declarat Cuşnir, care i-a cerut lui Rîmbu să-şi asume că spitalul sucevean nu are încă posibilitatea de a efectua radioterapie sau să se înscrie pe lista de finanţare a guvernului.
La fel ca la precedentele întrebări pe această temă, răspunsul lui Vasile Rîmbu a fost că în cadrul proiectului Centrului de Radioterapie spitalul a pus la dispoziţie doar terenul, investiţia fiind sută la sută privată. De asemenea, el a subliniat că, din cele 16 proiecte ale guvernului, nu este nici unul funcţional şi că un centru de terapie nu înseamnă doar o clădire şi un aparat, ci este „o adevărată uzină”, cu fizicieni, radioterapeuţi, în general personal înalt specializat, care nu este uşor de găsit pe piaţa muncii. „De asta am luat decizia să mergem pe parteneriat public-privat. Nu depinde numai de mine sau de dumneavoastră ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit. Dacă va fi un succes, vor fi mulţi care să şi-l asume. Dacă va fi un eşec, este al meu. Mi-l asum”, a afirmat managerul Spitalului de Urgenţă.
Flutur: „Agenţii economici au probleme uriaşe din cauza legislaţiei neprietenoase”
Vizibil iritat, Vasile Rîmbu i-a cerut consilierului Cuşnir să-i dea un exemplu de un proiect pe care l-a ratat din 2009, de când este managerul spitalului, şi până acum, şi şi-a exprimat disponibilitatea de a pleca de la conducerea instituţiei imediat. ”Eu plec şi mâine dimineaţă de la spital. Şi acum, dacă vreţi. Puneţi-vă om acolo şi am încheiat”, a declarat managerul. El a mai spus că nu din cauza lui sau a consilierilor judeţeni întârzie lucrările şi a cerut să i se spună dacă vreunul dintre ei are soluţii de dinamizare.
În dispută a intervenit şi preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, care a spus că îl sprijină în totalitate pe Vasile Rîmbu în proiectele acestuia de dezvoltare şi modernizare a spitalului, aşa cum a făcut-o şi în primul mandat şi cum au procedat consilierii judeţeni din 2009 încoace, „indiferent de culoarea politică”. Totodată, el a sugerat ca motivul întârzierii lucrărilor să fie căutat în „legislaţia neprietenoasă” cu care se confruntă firmele private: „Să vedem cât de prietenoase au fost guvernele cu firmele private. (...) Agenţii economici au probleme uriaşe din cauza legislaţiei neprietenoase sau care se schimbă prea des”.
Într-un final, atmosfera s-a detensionat, după ce Dan Ioan Cuşnir a afirmat uşor ironic că solicitarea de clarificări legate de parteneriatul cu firma din Cluj, care investeşte în Centrul de Radioterapie, nu este un atac la adresa spitalului şi a managerului acestuia şi că susţine dezvoltarea unităţii medicale, iar Vasile Rîmbu i-a răspuns în acelaşi ton că, „dacă spuneţi că sunteţi cu gânduri limpezi şi bune, mă încurajaţi şi vă mulţumesc”. Toţi cei 35 de consilieri prezenţi au votat în unanimitate pentru toate proiectele legate de spital care au fost pe ordinea de zi a şedinţei de ieri. Menţionăm că cel mai recent angajament al investitorului centrului de radioterapie, în privinţa reluării lucrărilor, este data de 2 octombrie a.c.