Lucrările pentru finalizarea șoselei de centură a Sucevei vor începe la 1 octombrie. Cel puţin așa prevede ordinul de începere a lucrărilor pentru varianta de ocolire a Suceavei, dat ieri de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcţia Regională Drumuri și Poduri Iași. Ordinul a fost dat în condiţiile în care s-a asigurat finanţarea pentru lucrare, astfel că nu ar mai trebui să fie impedimente pentru ca șantierul să fie redeschis. Lucrarea are un termen de execuţie de 9 luni de zile, ceea ce înseamnă că la jumătatea lui 2019 ar trebui să putem circula pe toate tronsoanele șoselei de centură a Sucevei.
Prefectura Suceava a informat că ordinul de execuţie a lucrărilor la ruta ocolitoare a Sucevei are ca bază acordul contractual încheiat, la data de 24 august 2018, cu asocierea de firme câștigătoare a licitaţiei.
Este vorba de asocierea dintre SC Autotehnorom SRL (lider de proiect), SC Operaţional Autoleasing SRL – SC Opr Asfalt SRL – Obras Publicas Y Regadios SA – SC Florconstruct SRL – SC Calcarul SA.
Contractul încheiat cu asocierea de firme are o valoare de 61.265.774 de lei, fără TVA.
Prefectul judeţului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a menţionat că “așa cum am declarat la începutul anului 2018, referitor la lucrările de execuţie la centura Sucevei, s-a respectat întocmai calendarul prevăzut. Conform acestuia, s-a parcurs procedura de achiziţii și s-a așteptat rectificarea bugetară pentru a fi asigurată sursa de finanţare. La data de 24 august 2018 a fost încheiat contractul de atribuire a lucrărilor cu asocierea de firme câștigătoare a licitaţiei, iar astăzi a fost emis ordinul de începere a lucrărilor”.
Costurile șoselei de centură au crescut exorbitant
În principiu, lucrarea nu ar trebui să fie una care să pună probleme deosebite, în condiţiile în care cele două tronsoane neterminate de ani de zile se află la o execuţie de 85%. În realitate, lucrurile nu stau chiar atât de roz, lucrarea abandonată de ani de zile având deja o serie de probleme, iar cea mai acută fiind legată de alunecări de teren.
Noii indicatori tehnico-economici pentru finalizarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava au fost aprobaţi în şedinţa de Guvern de la începutul lunii iunie 2018, valoarea investiţiei la centura de ocolire a municipiului Suceava ajungând la exorbitanta sumă totală de 399,935 milioane de lei, adică 87,7 milioane euro pentru un drum de 12,4 km cu două benzi, 16 poduri şi 48 de podeţe.
Suma prevăzută în 2007 pentru această investiţie importantă pentru municipiul Suceava era de doar 265,407 milioane de lei şi a ajuns astăzi la aproape 400 de milioane de lei, la o proporţie de realizare a lucrărilor de 87%. Un tronson de circa 5 km este finalizat şi dat în folosinţă în martie 2015, în timp ce celelalte două tronsoane, cu lucrări executate în proporţie de 85%, sunt abandonate de ani de zile.
Conform anexei la hotărârea de guvern, finanţarea obiectivului de investiţie se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.