Strada Traian Ţăranu din municipiul Suceava rămâne în continuare fără apa din reţeaua publică deoarece proiectul de hotărâre de consiliu judeţean pentru acordarea retroactivă a avizului pentru lucrări nu a întrunit votul a două treimi dintre consilieri. Dezbaterea proiectului a început cu stângul, după ce consilierul PSD Dan Ioan Cuşnir a apreciat absenţa primarului de Suceava, Ion Lungu, de la discuţii drept „o sfidare a Consiliului Judeţean”. „Chiar dacă administraţia locală este impotentă să obţină avizele la timp, proiectul trebuie deblocat”, a declarat Cuşnir, care a propus un amendament la HCJ, referitor la intrarea în legalitate a lucrărilor deja executate.
După ce consilieri PNL i-au spus că se cramponează de aspecte minore, care frizează ridicolul, consilierul PSD a răspuns că „nu este niciodată ridicol să ceri respectarea legii” şi că apropierea iernii nu este un motiv pentru a grăbi aprobarea proiectului, mai ales că toate casele de pe strada Traian Ţăranu, unde locuieşte şi el, au instalaţii de apă. „După mentalitatea dvs., ar trebui să mă fac că nu văd o ilegalitate, fie ea şi mică”, a declarat Cuşnir, care a subliniat că pentru el respectul faţă de lege este mai presus de interesul personal.
Atât preşedintele Gheorghe Flutur, cât şi vicepreşedintele Viorel Seredenciuc au declarat că acordarea avizului nu are nimic ilegal, că nu este vorba de nici o tulburare de posesie şi că, deşi toate casele au apă, pe stradă nu există hidranţi, ceea ce ar însemna o problemă serioasă în cazul unui incendiu în zonă.
Lucrările se amână până când consilierii PSD vor fi convinşi că acordarea avizului nu este ilegală
Amendamentul propus de Dan Ioan Cuşnir a picat la vot, cu 19 voturi „împotrivă”, ale consilierilor PNL, 14 „pentru” şi două abţineri, la fel ca şi proiectul de hotărâre de acordare a avizului, la care au fost 20 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi 13 abţineri. Fiind vorba despre un proiect referitor la patrimoniu, ar fi avut nevoie de votul a două treimi din numărul de consilieri.
Este pentru a doua oară când se amână extinderea reţelei de apă potabilă pe strada Traian Ţăranu. La şedinţa de luna trecută, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre pentru acordul în vederea executării lucrărilor de montare a unei conducte de apă subterană şi realizarea branşamentului la magistrala de apă, de către Primăria Suceava, pe un teren al judeţului Suceava, aflat în incinta Asociaţiei Blijdorp, de pe str. Ion Irimescu. Dan Ioan Cuşnir a reclamat că Primăria Suceava a început lucrările fără a avea un acord din partea administraţiei judeţene. Este vorba despre lucrări de alimentare cu apă la 56 de locuinţe şi la hidranţii de incendiu din zonă. Pentru realizarea branşamentului la magistrala de apă, situată pe str. Ion Irimescu, este necesară montarea conductelor de apă pe terenul aflat în proprietatea judeţului Suceava.
După sesizarea făcută de Cuşnir, Gheorghe Flutur a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi trimiterea pe teren, la faţa locului, a comisiei de urbanism şi a arhitectului-şef pentru documentare şi pentru a prezenta un raport pentru şedinţa din această lună. Potrivit raportului, CJ ar putea da acordul necesar fără să încalce legea, dar consilierii PSD nu au fost convinşi de acest lucru şi au votat împotrivă.