Unul dintre cele mai aşteptate, dar şi cele mai valoroase contracte ale municipalităţii sucevene, cel de salubrizare menajeră, în valoare de 18 milioane de euro, va fi semnat astăzi. La şedinţa de marţi cu asociaţiile de proprietari, primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că în sfârşit s-a încheiat lupta pentru desemnarea unui operator de salubrizare menajeră pentru o perioadă mai mare de timp, care să permită şi efectuarea unor investiţii dorite de toată lumea.
„Mâine dimineaţă semnăm contractul de salubrizare menajeră. Firma Diasil a câştigat acest contract după aproape patru ani pierduţi cu fel de fel de contestaţii. Azi oraşul este murdar, nu îmi place cum arată. Aveţi o perioadă de mobilizare de 60 de zile, conform legii, dar vă rog să faceţi asta cât mai repede posibil”, a spus Ion Lungu, care i-a cerut firmei să aducă oameni şi utilaje, să pună accent pe colectare la final de săptămână, când lasă mult de dorit curăţenia din oraş, din cauza cantităţilor mari de gunoi de pe la buncăre, care se răspândesc şi pe străzi.
Practic, municipalitatea suceveană a câştigat procesul cu firma Florconstruct, care a participat la licitaţie şi a pierdut în faţa asocierii Diasil – Ritmic, aceasta fiind ultima cale de atac, după ce restul contestaţiilor au fost soluţionate.
Noul contract de salubrizare, care va fi semnat astăzi, după aproape patru ani de la iniţierea sa, timp în care a mai fost îmbunătăţit, prevede amenajarea unui număr de 200 de puncte de colectare îngropate sau semiîngropate, realizarea de două locuri de joacă moderne în fiecare an, pe durata celor 12 ani ai contractului, montarea a 1.000 de coşuri de gunoi stradale, distribuirea unui număr de 12.000 de pubele la casele din oraş, pentru deşeuri umede şi uscate, precum şi implementarea colectării selective a deşeurilor de către populaţie.
Prezent la şedinţă, managerul firmei Diasil, Anton Curelaru, a spus că după cele 60 de zile în care are termenul legal de mobilizare – angajare de personal suplimentar, dotarea cu noi utilaje şi alte pregătiri necesare pentru volumul de muncă necesar în colectarea deşeurilor produse zilnic în municipiul reşedinţă de judeţ, se va trece la refacerea punctelor de colectare actuale, prin igienizarea acestora, dotarea cu noi buncăre, urmând să fie făcute modificări şi la programul de colectare.
Ulterior, după ce le vor fi predate de către primărie amplasamentele viitoarelor puncte de colectare subterane, se va trece la amenajarea acestora, operaţiune care durează, fiind vorba de un program anual de investiţii, mai ales în echipamente, care sunt costisitoare.
„Sperăm la o bună colaborare cu populaţia, încât să putem pune la punct colectarea selectivă, să reducem costurile de operare şi să arătăm că avem un oraş civilizat, pe care îl merităm!”, a spus Anton Curelaru, managerul Diasil Service.
Contractul de salubrizare menajeră a Sucevei are o valoare de 18 milioane de euro, incluzând investiţiile care trebuie făcute în modernizarea colectării deşeurilor, acesta fiind valabil timp de 12 ani, adică până în 2030, cu posibilitate de prelungire.