Vineri, 21 septembrie, la sediul din București al Biroului de Informare pentru Parlamentul European din România s-a desfășurat ceremonia de recunoaștere a implicării cadrelor didactice și a elevilor în programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS).
Festivitatea de decernare a titlurilor de Școli-ambasador a reunit, în acest an, la a doua ediție, un număr de 25 de școli aflate în 11 județe, printre care și două instituții de învățământ din județul Suceava, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți și Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni.
Județul Suceava a fost prezent la această ceremonie prin reprezentanți ai celor două colegii selectate să participe la program și care au îndeplinit criteriile pentru a dobândi o astfel de titulatură. Din partea Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți a participat directorul instituției, prof. dr. Adrian Nicolae Puiu, împreună cu prof. Florin George Popovici, ambasador senior și membru coordonator în echipa de proiect constituită la nivelul școlii.
Gazdele au decernat școlilor titlul de „Școală-ambasador a Parlamentului European”, concretizat în înmânarea plachetelor corespunzătoare și a diplomelor pentru profesorii – ambasadori seniori și elevii – ambasadori juniori implicați în program.
Potrivit prof. Florin George Popovici, manifestarea a mai cuprins și o suită de discursuri oferite de invitații de onoare, la care s-a adăugat o sesiune de dialog și interacțiune cu cei prezenți, prezentări ale unora dintre școlile implicate în proiect și, nu în ultimul rând, prezentarea raportului de analiză și evaluare a activităților programului în anul 2017-2018.
La manifestare au fost prezenți invitați: Marinica Stoian - inspector general în Ministerul Educației Naționale, Carmen Gâlie - reprezentant al Biroului de Informare al Parlamentului European în România, Mihaela Danga - din partea „Asociației de Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” și Răzvan Popa - europarlamentar în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.
Prof. Florin George Popovici a mai adăugat că programul educativ EPAS reprezintă un program lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene, începând din 2017. Programul își propune îmbunătățirea cunoștințelor tinerilor despre Europa și democrația europeană, familiarizarea acestora cu mecanismele și funcționarea procesului decizional european, despre avantajele cetățeniei active și ale implicării civice. Totodată programul își propune facilitarea dialogului între instituțiile implicate, încurajarea promovării valorilor europene precum dialogul, toleranța, dezbaterile constructive de idei, multiculturalismul.