Polițiștii suceveni au declanșat o acțiune de prevenire a furturilor de produse agricole de pe câmp, având în vedere faptul că ne aflăm în plină campania de recoltare, iar în interval de doar patru zile au fost sesizate trei furturi de acest gen.
În perioada 15 – 22 septembrie, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și cei din mediul rural au desfășurat activități de informare, fiind prezenți la evenimentele cu public organizate pe raza județului, pentru promovarea recomandărilor preventive.
Polițiștii spun că vor intensifica acţiunile de control în locurile şi zonele predispuse comercializării bunurilor sustrase, precum pieţe, târguri şi centre de colectare a fructelor şi legumelor de sezon, pentru verificarea legalităţii provenienţei produselor agricole.
În ceea ce privește faptele recente de furt de produse agricole, pe 14 septembrie, polițiștii de la Gura Humorului au fost sesizați de un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna Drăgoiești, despre faptul că i-au fost sustrase mere, din pomi fructiferi. Acest caz a fost unul cu final fericit pentru păgubit. În timpul deplasării spre eveniment, polițiștii au identificat trei atelaje hipo încărcate cu saci cu mere care se deplasau pe drumul județean din localitatea Drăgoiești. S-a procedat la legitimarea persoanelor care conduceau atelajele hipo și întreaga cantitate de 1,41 tone de mere, depozitate în 47 saci din rafie, a fost recuperată.
Într-un alt caz, polițiștii de la Secția Rurală Bălcăuți au fost sesizați prin 112 de un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Suceava, care a anunțat că i s-a sustras o parte din cultura de cartofi.
Victima a relatat că în perioada 10-14 septembrie, interval în care nu și-a verificat cultura, i s-au sustras cartofii de pe aproximativ 10 ari.
Tot relativ recent, pe 10 septembrie, un bărbat din Păltinoasa a sesizat că a observat două persoane care îi sustrăgeau porumb de pe bucata de teren și îl încărcau în căruțe. Polițiștii i-au găsit pe cei doi hoți în satul Capu Codrului, pe unde se deplasau cu căruțele încărcate cu porumb. Cantitatea de porumb sustrasă a fost cântărită şi predată persoanei vătămate.
Agricultorii sunt sfătuiți de polițiști să nu angajeze lucrători zilieri pe care nu îi cunosc, să nu lase pe câmp culturile recoltate, și să nu achiziționeze produse agricole de la vânzători ocazionali, la preţuri mult mai mici decât preţul pieţei, deoarece există posibilitatea ca aceste produse să provină din furturile de sezon.