În urmă cu doi ani, Şcoala Gimnazială „Samson Bodnărescu” Gălăneşti a fost dotată, de către Fundaţia Orange, cu echipamente electronice şi materiale didactice digitale în cadrul programului Digitaliada.
Elevii beneficiază în continuare de un laborator digital complet echipat, cu materiale digitale educaţionale pentru matematică şi informatică, şi au profesori instruiţi pentru a utiliza în procesul de predare metode digitale interactive.
Laboratorul digital este dotat cu tablete pentru ca fiecare elev să poată lucra individual în timpul orei, cu laptop pentru profesor şi videoproiector pentru clasă. Împreună cu echipamentele, şcoala a primit un pachet complet de aplicaţii adaptate curriculei, materiale digitale şi planuri de lecţii pentru a susţine învăţarea matematicii şi TIC-ului, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Profesorii au participat la sesiuni de formare, pentru a fi pregătiţi să utilizeze metodele digitale la clasă.
„În judeţul Suceava avem deja rezultate foarte bune în şcoala din Gălăneşti. Îi felicităm pentru că se numără printre primele şcoli din România care predau matematică şi TIC după metode digitale interactive. La nivel naţional avem în prezent 4.500 de elevi care se bucură de beneficiile proiectului Digitaliada în care Fundaţia Orange a investit 1,3 milioane de euro”, a menţionat Amalia Fodor, director Fundaţia Orange.
De partea cealaltă, directorul şcolii, Constantin Ichim, a arătat că „proiectul Digitaliada a fost o provocare şi pentru mine, şi pentru copii. Când am văzut însă impactul pe care îl are asupra copiilor, mi-am dat seama că merită efortul, iar elevii noştri vorbesc cu mândrie despre faptul că ei învaţă pe tablete”.
Ediţia din acest an a programului Digitaliada adaugă 10 noi şcoli, selectate prin concurs deschis: Uriu (Bistriţa-Năsăud), Costeşti (Buzău), Teregova (Caraş-Severin), Luna de Sus (Cluj), Sita Buzăului (Covasna), Dragomireşti (Dâmboviţa), Medieşu Aurit (Satu-Mare), Turnu Roşu (Sibiu), Ivăneşti (Vaslui), Tâmboeşti (Vrancea).
Digitaliada este la a treia ediţie şi este un program de educaţie digitală care îşi propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătăţirea performanţei şcolare a elevilor. La nivel rural, se încurajează învăţarea prin metode digitale interactive a matematicii şi a TIC pentru elevii claselor V-VIII. La nivel naţional, Fundaţia Orange susţine educaţia digitală prin dezvoltarea platformei online www.digitaliada.roşi prin concursul de materiale digitale #Digitaliada. Prin acest proiect, la nivel naţional, 4.500 de elevi din mediul rural învaţă în laboratoarele digitale dotate cu 1.150 de tablete, 41 de laptopuri, 38 de videoproiectoare şi ecrane de proiecţie.