Sublocotenentul Ion Grosaru va fi comemorat la 11 ani de la dispariția sa tragică în timpul unei misiuni în Irak. Tragedia s-a petrecut fix acum 11 ani, pe 21 septembrie 2007, iar comemorarea va avea loc sâmbătă, 22 septembrie 2018, în satul natal Păiseni, comuna Cornu Luncii, unde se află mormântul eroului.
Pe 21 septembrie 2007 Ion Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.
Ion este considerat un erou pentru că și-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaș. Unul dintre ei și-a pierdut vederea în urma atacului.
În fiecare an, Asociația Cultul Eroilor Plăieșii a județului Suceava, Primăria comunei Cornu Luncii, Biserica și colegii de la Batalionul Scorpionii Galbeni Timișoara îl comemorează pe Ion Grosaru. Anul trecut, cu eforturi financiare considerabile, la mormântul lui Grosaru a fost construit un monument cu o cruce de 15 tone şi 7,5 metri înălţime. Monumentul este dedicat tuturor eroilor din Păiseni, numele celor căzuţi în cele două Războaie Mondiale fiind trecute pe două plăci comemorative.
Sâmbătă, 22 septembrie, la mormântul eroului va avea loc o slujbă de pomenire urmată de un moment artistic prezentat de ansamblul folcloric și elevii școlilor din comuna Cornu Luncii. Vor fi depuse flori la mormântul eroului, iar elevii Colegiului Militar "Ștefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc vor asigura garda de onoare.
Maistrul militar principal Dumitru Davidel, prim-vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor Plăieșii, este omul care s-a implicat în fiecare an în acţiunile de comemorare a lui Grosaru și nici în anul 2018 nu va face excepție. Anul trecut, el a fost distins cu acordarea Emblemei de Onoare a Statului Major General al Armatei Române pentru tot ce a făcut pentru ca eroul de la Păiseni să rămână viu în memorie.
La Păiseni este o casă memorială dedicată lui Ion Grosaru, iar școala din sat îi poartă numele.
Ioan Grosaru a scris în scurta sa viaţă şi numeroase poezii, dar şi proză, mare parte fiind publicate postum.
Ion Grosaru a participat în 2005 la o primă misiune internațională, în Afganistan, la o operaţie de asigurare a desfăşurării alegerilor libere. După această misiune a fost decorat cu medalia NATO. Începând cu august 2007, a participat la a doua misiune, în Irak, de unde nu avea să se mai întoarcă viu.