Suceava va fi gazdă, în acest an şcolar, a Olimpiadei Naţionale de Informatică, secţiunea liceu, competiţia urmând să se desfăşoare în primăvara lui 2019, în perioada 29 aprilie - 3 mai.
Inspectoratul Școlar Judeţean (IȘJ) Suceava, alături de partenerii săi, printre care şi Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, va stabili coordonatele evenimentului.
La etapa naţională a Olimpiadei de Informatică pentru liceu, cele două probe practice, de testare a cunoştinţelor, se desfăşoară pe parcursul a două zile, în laboratoarele din centrele de concurs.
Participarea la Olimpiada de Informatică este individuală, ediţia din 2018, de la Constanţa, din perioada 28 martie - 2 aprilie, reunind peste 450 de elevi, cadre didactice şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Începând cu anul şcolar 2018-2019, competiţiile şcolare se vor desfăşura în baza unei noi metodologii-cadru aprobată de Ministerul Educaţiei.
Potrivit documentului, organizatorii olimpiadelor naţionale trebuie să stabilească, dacă este posibil, ca acestea săse desfăşoare „în universităţile de stat din România, pentru ca olimpicii să ia contact cu facilităţile de nivel european oferite de universităţile româneşti”.
Potrivit metodologiei, numărul participanţilor la etapa naţională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie.
Rezultate din acest an
Suceava a mai găzduit acest concurs în 1996. În 2018, concursul s-a desfăşurat la Constanţa, în 2017 la Braşov, în 2016 liceenii şi-au dat întâlnire la Craiova, iar în 2015 competiţia a fost găzduită de Târgovişte.
Pentru etapa naţională a Olimpiadei de Informatică, subiectele sunt elaborate de grupul de lucru al Comisiei centrale a olimpiadei.
Ministerul de resort acordă încredere Inspectoratului Şcolar Suceava prin atribuirea organizării acestei olimpiade, importante fiind şi rezultatele bifate de-a lungul timpului de lotul judeţean în acest concurs.
În 2018, competitorii din judeţ s-au întors acasă cu o medalie de argint şi şase de bronz, distincţii adjudecate în urma rezultatelor obţinute la cele două probe de concurs.
David Corneliu Turturean, de la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” Suceava, a obţinut Medalie de argint.
Cu Medalie de bronz au fost răsplătiţi următorii: Timotei Eduard Pauliuc - Liceul Teoretic Filadelfia Suceava; Daniel Todaşcă - Colegiul „Ștefan cel Mare” Suceava; Cătălin Ioan Stanciu - Colegiul „Petru Rareş” Suceava; Ioan Alexandru Ţifui - Colegiul „Ștefan cel Mare” Suceava; Iulian Țigănescu - Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi; Cosmin Petru Săhlean - Colegiul „Ștefan cel Mare” Suceava.