Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 208 (6918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

În zona Dornelor

Cruce luminoasă, de 10 metri înălțime, ridicată de silvicultori pe Vf. Oușorul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muntele care domină întreaga depresiune a Dornelor – Oușorul, un uriaș cu capul pleșuv printre nori și cu poale acoperite de păduri dese, are acum în vârf o cruce metalică, înaltă de aproape 10 metri, vizibilă inclusiv pe timp de noapte, pentru că este luminată, fiind prevăzută cu LED-uri alimentate de un panou fotovoltaic.

Crucea din vârf de munte este vizibilă în întreaga depresiune a Dornelor, de la Şarul Dornei şi Panaci, de la Tihuţa, Poiana Stampei şi Dornişoara, de la Poiana Negri, Iacobeni şi Mestecăniş  și chiar de pe Munţii Călimani.

Inițiativa montării acestui simbol religios care a insuflat mereu românilor încredere, credință și sentimentul de protecție divină le aparține silvicultorilor suceveni. Aceștia s-au mobilizat pentru a-l realiza, mai ales că acesta era visul unui coleg drag lor, Dinu Popescu, șef de ocol în acea zonă, pe care l-au pierdut mult prea devreme, în urmă cu doi ani.

„Dinu Popescu s-a născut la data de 10.01.1969 în localitatea Straja, jud. Suceava, iar la vârsta de 26 de ani a devenit inginer silvic. A fost 21 ani silvicultor, în ultima perioadă fiind șef al Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, subunitate a Direcției Silvice Suceava. A iubit natura, a iubit pădurea, a iubit oamenii, dar cel mai mult l-a iubit pe Dumnezeu. La data de 30.11.2016, într-un tragic accident de mașină produs în localitatea Sărmășag, din județul Sălaj, și-a pierdut viața, Dumnezeu având acolo sus, în cer, alte planuri cu el”, a spus Cezar Tulbure, șeful Serviciului de Pază din cadrul Direcției Silvice Suceava, unul dintre inițiatorii și susținătorii proiectului de amplasare a crucii luminoase de pe muntele Oușorul.

Așa se face că visul lui Dinu Popescu, de a pune pe Vârful Oușorul, la altitudinea de 1639 metri, o cruce din fier care să dăinuie în timp, să lumineze și să protejeze cu puterea sa tămăduitoare toate văile de sub vârf, s-a împlinit, prin efortul colegilor de la Direcția Silvică, împreună cu cei de la Ocoalele Silvice Dorna Candrenilor, Vatra Dornei și Iacobeni.

Sfințirea Crucii luminoase de pe Oușorul a avut loc la finele săptămânii trecute, pe 14 septembrie, chiar de Sfânta Sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci, când 15 preoți au înălțat rugăciuni pentru sfințire, i-au pomenit pe toți cei prezenți și pe cei „adormiți”  - eroi, colegi, cunoscuți, printre care și Dinu Popescu.

La eveniment a fost prezentă multă lume, nu doar silvicultori, ci și militari din cadrul Batalionului 17 Vânători de Munte ”Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, purtând drapelul de luptă, precum și oficialități, localnici și invitați din tot județul.

„De la un părinte drag din zonă am aflat că pe Vârful Oușorul, în timpul războiului au fost lupte crâncene, mulți oameni au fost răniți, mulți oameni au murit acolo, deci  ridicarea unei cruci este un gest binevenit, necesar pentru sufletul lor și al celor care au îndrăgit aceste locuri”, a adăugat Cezar Tulbure.

Silvicultorii suceveni nu au de gând să se oprească aici, ci vor ca în anii următori să mai ridice astfel de cruci luminoase și pe alte creste muntoase, cu vizibilitate mare, pentru a le pune în valoare și a stârni interesul populației pentru frumoasele zone din județ.

 

Troiță din lemn, în locul unde a avut loc accidentul

Memoria lui Dinu Popescu a fost cinstită cu două luni în urmă, de colegii de la Direcția Silvică Suceava, sprijiniți de cei alături de care a lucrat la  Ocoalele Silvice Dorna Candrenilor, Crucea, Broșteni, Stulpicani, Vama, alături de familia sa, dar și de silvicultori de la Direcția Silvică Sălaj, prin amplasarea la locul nefericitului eveniment a unei frumoase troițe din lemn.

La aproape doi ani de la producerea accidentului de mașină, la sfințirea troiței și la slujba de pomenire au participat și doi preoți din județul Suceava, care l-au iubit și l-au respectat pe silvicultor, fost șef de ocol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cruce luminoasă, de 10 metri înălțime, ridicată de silvicultori pe Vf. Oușorul.
 Vizualizări articol: 4082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cruce luminoasă, de 10 metri înălțime, ridicată de silvicultori pe Vf. Oușorul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei