Autoritățile locale din municipiul Suceava și din comuna Dumbrăveni au efectuat acțiunile de dezinsecție solicitate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce două persoane au fost diagnosticate cu forme grave de meningită provocată de virusul West Nile, transmis de țânțari. Una dintre persoanele care s-au îmbolnăvit este din municipiul Suceava, dar în perioada de incubație a bolii a fost în Dumbrăveni, iar cea de-a doua, care a și decedat, după două zile de boală, era din Dumbrăveni. Viceprimarul de Suceava Marian Andronache a declarat, ieri, că în noaptea de miercuri spre joi a fost efectuată dezinsecția în zona locuinței persoanei diagnosticate cu West Nile, din cartierul Zamca, în toate parcurile, la locurile de joacă și în împrejurimile acestora. Joi dimineață, acțiunea de combatere a țânțarilor s-a realizat în zona de agrement Tătărași. Andronache a subliniat că primăria a solicitat atât telefonic, cât și în scris, asociațiilor de proprietari să ia măsuri pentru dezinsecție în subsolurile blocurilor și în zona gardurilor vii din preajma acestora.
De asemenea, firmele de salubritate au fost înștiințate asupra necesității de a mări ritmul de ridicare a deșeurilor menajere din oraș, îndeosebi în weekend, când în zona containerelor se adună munți de gunoaie, locuri ideale pentru înmulțirea țânțarilor. „Este perioada conservelor de toamnă, când se produc mai multe deșeuri menajere decât în restul anului, iar oamenii se ocupă de asta mai ales la sfârșit de săptămână, când sunt liberi. Nu se poate ca tocmai în aceste zile să nu se ridice gunoiul”, a declarat viceprimarul Andronache.
Simptomele infecției cu virus West Nile sunt asemănătoare gripei
La Dumbrăveni, primarul Ioan Pavăl a spus că dezinsecția s-a realizat miercuri și joi, în zona caselor în care au locuit cele două femei la care s-a confirmat prezența virusului West Nile, în zona centrală a comunei, precum și la toate instituțiile publice.
„Nu-mi dau seama cum s-a întâmplat. Nu avem nici un curs de apă în apropiere, Siretul este la 5 km. Nu avem gropi de gunoi, comuna este foarte curată; vara facem dezinsecție, dezinfecție și deratizare la toate instituțiile publice; familia doamnei care a murit este de oameni foarte gospodari, curați, pur și simplu nu-mi dau seama de unde a ajuns virusul ăsta la noi”, a afirmat primarul Pavăl. Primul caz de meningită West Nile a fost confirmat de Institutul Cantacuzino în data de 6 septembrie a.c., la o pacientă în vârstă de 70 de ani, care a făcut o formă foarte gravă de boală și a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, evoluția ei prezentă fiind în ușoară ameliorare. Al doilea caz a fost confirmat în data de 13 septembrie a.c., la o pacientă în vârstă de 81 de ani, internată în data de 4 septembrie în secția Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și care a murit în data de 6 septembrie.
DSP face în continuare apel la populație să se protejeze împotriva țânțarilor și să ia toate măsurile pentru a împiedica pătrunderea acestora în locuințe și eliminarea condițiilor care le favorizează înmulțirea.
La acţiunile de combatere a ţânțarilor trebuie să se utilizeze substanţe chimice active pentru țânțarii din specia Aedes albopictus - țânțarul tigru asiatic, detectat în România în anul 2012, în București, și de atunci identificat în fiecare vară. Această specie de țânțar înțeapă de regulă afară, în timpul zilei, la umbră, dar intră și în locuințe. Zboară în general jos și ”atacă” la nivelul picioarelor, iar înțepătura este foarte pruriginoasă (cu ”mâncărime” intensă).
Principala cale de transmitere a infecţiei cu West Nile este înţepătura de ţânţar. Simptomele principale sunt asemănătoare gripei, bolnavii prezentând dureri de cap, stare de rău, febră şi vărsături, însă pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita severă.