Persoanele cu boli mintale severe și cronice din zona Siret vor putea fi îngrijite la domiciliu, de o echipă mobilă de specialiști, care vor asigura atât serviciile medicale propriu-zise pentru pacienți, cât și psihoterapia pentru familiile acestora. Managerul Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, Tiberiu Rotaru, a declarat, ieri, că este vorba despre persoanele care suferă de schizofrenie, depresie cronică sau de tulburare bipolară și care vor fi beneficiare ale unui proiect-pilot implementat de Institutul Naţional de Sănătate Mintală „Trimbos" din Olanda, la care Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret este parte, împreună cu alţi 14 parteneri din zece ţări europene. În cursul acestei săptămâni, sunt la Siret reprezentanţi ai Institutului „Trimbos", ai Asociaţiei de fumizare de servicii mintale GGZ-NHN Olanda, ai Universităţii din Heidelberg -Germania şi ai Ligii Române de Sănătate Mintală pentru organizarea a două sesiuni de pregătire, în România și Olanda, a echipelor mobile din fiecare țară parteneră în proiect. „Sperăm ca echipele mobile să înceapă efectiv activitatea la jumătatea anului viitor”, a afirmat Tiberiu Rotaru. El a arătat că după un an și jumătate se va face și raportul cost-beneficii al acestui proiect și, în cazul în care se va dovedi eficient, va fi extins pe scară largă.
Evaluarea se va face în cinci țări - România, Bulgaria, Macedonia, Croația și Muntenegru, prin chestionare standardizate aplicate pacienților și profesioniștilor în sănătate mintală la începerea programului, la 12 și la 18 luni.
Programul pilot care se derulează la Siret este parte din proiectul de cercetare „Implementarea pe scară largă în Europa a îngrijirilor de sănătate mintală comunitare pentru persoanele cu tulburări mintale severe şi cronice". Practic, pentru Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret înseamnă o dezvoltare a serviciilor oferite persoanelor cu tulburări mintale severe şi cronice și după externare, la domiciliul lor.
Unitatea medicală din Siret este singura din România inclusă în proiect și a fost selectată de Liga Română de Sănătate Mintală.
Președintele ligii, dr. Raluca Nica, a motivat alegerea prin buna colaborare cu managerul Tiberiu Rotaru și prin dorința de dezvoltare a serviciilor oferite pacienților, manifestată de către echipa medicală.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene „Orizont 2020".