Un dosar penal privind un accident mortal petrecut în aprilie 2009 a revenit în actualitate în această vară, după ce primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Iniţial, pentru acel accident mortal a fost trimis în judecată celălalt şofer implicat, care a fost de multă vreme şi condamnat. Acest caz nu se opreşte aici cu privire la chestiunile ieşite din comun. Unul dintre martorii din dosar este Gheorghe Cozorici, fost viceprimar la Vicovu de Sus, subaltern al lui Schipor. Audiat prima dată la patru ani de la accident, viceprimarul în exercițiu de la acea vreme a declarat sub jurământ că a fost la faţa locului, într-o altă maşină, şi nu are nici un dubiu că primarul este vinovat. Mai trebuie spus şi că între cei doi există un vechi şi major conflict.
Un accident violent, în care a murit o femeie de 59 de ani
Pe 3 aprilie 2009, Gheorghe Schipor circula la volanul unui Mercedes E Classe, pe E85, de la Vicov spre Suceava. La Dănila, Gheorghe Schipor a intrat în depăşirea unei Dacii Papuc, la volanul căreia se afla Aurel Cioată, în vârstă de 63 de ani, din Dorneşti. Conform variantei primarului, şoferul Daciei staţiona şi a virat brusc la stânga, spre Dănila, ieşindu-i în faţă. A urmat un impact în urma căruia Dacia a fost proiectată în afara şoselei, unde s-a răsturnat. Dacă şoferul a scăpat cu viaţă, Viorica Hubca, de 59 de ani, din Dorneşti, pasageră, a fost aruncată din Dacia Papuc şi a murit aproape instantaneu.
Şoferul Daciei în care se afla femeia, condamnat cu suspendare. Acestuia i s-a găsit doar 25% din vină
A urmat o anchetă a procurorilor în urma căreia s-a stabilit că şoferul Daciei se face vinovat de accident. Aurel Cioată a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru că nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers, la stânga, spre Dănila. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au considerat că această manevră neregulamentară a provocat tragedia. Despre Mercedesul care venea din spate, în depăşire, pe linia continuă, procurorii nu au avut mai nimic acuzator de adus.
Aurel Cioată a fost condamnat la pedeapsa de 1 an de închisoare, suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 3 ani de zile. Sentinţa a rămas definitivă din luna martie 2014, şoferul fiind obligat, prin asigurător, şi la achitarea de daune materiale şi morale.
Până ca Aurel Cioată să fie condamnat, în timpul procesului aflat pe rolul Judecătoriei Suceava, magistraţii au constatat o serie de probleme majore în dosar. Din cercetări şi expertize a rezultat că primarul rula la volanul Mercedesului cu viteza de 113 kilometri la oră, moment în care s-a angajat în depăşirea mai multor autoturisme, pe marcajul longitudinal continuu. În acea zonă este linie continuă, fapt cunoscut de toată lumea. Cu alte cuvinte, culpă şi pentru primar. În cele din urmă, magistraţii de la Judecătoria Suceava au stabilit că Aurel Cioată, şoferul Daciei Papuc, care totuşi a făcut manevra de viraj la stânga în mod imprudent, fără a se asigura, are culpă în producerea accidentului de doar 25%. Astfel explică şi pedeapsa redusă primită de acesta şi suspendată condiţionat.
Neregulile din dosar, reliefate de judecători
Magistraţii de la Judecătoria Suceava au scris negru pe alb în sentinţă că Gheorghe Schipor, cu largul concurs al expertului Dumitru Luchian, a încercat să deplaseze locul impactului, spre Suceava, la o distanţă de aproximativ 7 metri de intersecţia cu drumul comunal, pentru ca depăşirea neregulamentară să apară ca fiind o manevră disperată de evitare a ciocnirii. Magistraţii au mai stabilit şi că s-a inventat o staţionare a autoturismului Dacia 1307 (Papuc) şi chiar o manevră de mers înapoi a acesteia.
Ce a spus viceprimarul în faţa judecătorilor, la mai bine de patru ani de la accident
Ajungem acum şi la Gheorghe Cozorici, viceprimar la Vicovu de Sus în mandatul 2012-2016.
Acesta a declarat, inclusiv sub jurământ, că în acea zi de 3 aprilie 2009 se deplasa la volanul unei Dacii 1300, proprietate personală, spre Suceava. Acesta a declarat că a fost depăşit de Mercedesul condus de primar cu aproximativ două sute de metri înainte de accident. El a relatat că a asistat la momentul în care s-a produs coliziunea fatală femeii din Dacia Papuc. Martorul a povestit că între el şi Dacia lovită mai era o maşină, astfel că nu a putut observa dacă şoferul a semnalizat pentru a vira la stânga, spre Dănila. Cert pentru Gheorghe Cozorici a fost că primarul Schipor circula cu viteză foarte mare şi a depăşit mai multe maşini pe linia continuă, până când a lovit violent Dacia Papuc care era deja în manevra spre stânga.
Această declaraţie a fost dată pe 6 noiembrie 2013, în faţa unui magistrat al Judecătoriei Suceava, aşadar la mai bine de patru ani de la accident.
Probele indirecte ale lui Cozorici, cu privire la prezenţa la accident
Gheorghe Cozorici a fost citat de instanţă pentru a fi audiat la cererea avocatului celuilalt şofer, Aurel Cioată. Acesta a auzit în cadrul mai multor discuţii că Gheorghe Cozorici a relatat mai multor oameni din Vicovu de Sus şi nu numai cum a avut loc accidentul mortal, pentru că el a fost de faţă.
Nu există o probă directă a faptului că Gheorghe Cozorici a fost la locul accidentului, pentru că acesta nu a aşteptat sosirea poliţiei, motivând că se grăbea să ajungă la un centru de dezmembrări, însă sunt o serie de probe indirecte. Gheorghe Cozorici a făcut dovada că în acea zi a mers cu Dacia 1300 la un centru de dezmembrări, unde a predat-o, apoi la Serviciul de Înmatriculări, unde a radiat-o. Acestea sunt probe că bărbatul s-a deplasat în acea zi de la Vicovu de Sus spre Suceava, aproximativ la ora accidentului. De asemenea, sunt şi persoane care au confirmat că Gheorghe Cozorici le-a povestit că a fost la locul accidentului, la câteva zile de la tragedie.
Reclamaţii pentru mărturie mincinoasă care nu s-au concretizat
Primarul Gheorghe Schipor i-a făcut reclamaţie viceprimarului pentru mărturie mincinoasă, însă aceasta a fost infirmată. Practic, nimeni nu îl poate contrazice pe Cozorici că a fost la locul accidentului. Acesta din urmă spune că vechiul conflict cu primarul nu are legătură cu acest caz, iar acesta îşi face doar datoria de a relata, sub jurământ, ce a văzut.
Gheorghe Cozorici, care acum nu mai este viceprimar, spune că de când a dat declaraţiile în dosar soţia sa, care este asistent medical comunitar la Primăria Vicovu de Sus, este şicanată permanent.
Contactat de Monitorul de Suceava în luna iulie a acestui an, la puţin timp după ce a fost trimis în judecată, primarul Gheorghe Schipor a subliniat că fostul viceprimar Gheorghe Cozorici, „cu care sunt într-un litigiu continuu”, a dat declaraţii de martor la accident, după ani de zile.
„El nu a fost acolo”, a spus primarul, fără a dori să intre în mai multe detalii.
Primarul din Vicovu de Sus a mai fost condamnat pentru un accident
În aprilie 2009, când a fost implicat în accidentul mortal de la Dănila, primarul Gheorghe Schipor abia îşi recăpătase permisul de conducere, după ce fusese condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru un alt accident rutier mortal.
Pe 5 martie 2006, maşina condusă de Gheorghe Schipor, un Opel Vectra, a derapat şi a ajuns într-un arbore de pe marginea drumului european 85, în zona localităţii Pătrăuţi.
În urma impactului violent cu pomul, unul dintre pasageri, Constantin Breabăn, de 24 de ani, aflat pe bancheta din spate, a suferit mai multe leziuni care i-au provocat moartea.
Pentru ucidere din culpă, primarul din Vicovu de Sus a fost condamnat la un an cu suspendare şi permisul i-a fost anulat. Ulterior condamnării, Gheorghe Schipor a susţinut din nou examenul pentru obţinerea permisului auto şi a fost declarat admis.
Acest detaliu din trecut a cântărit destul de mult în noul dosar şi este probabil să fie luat în calcul şi la o eventuală condamnare.
Procesul în care va fi judecat Gheorghe Schipor va începe la Judecătoria Suceava, iar până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, acesta se bucură de prezumţia de nevinovăţie.