Prețul energiei termice livrate populației va rămâne același ca și în prezent – 240 de lei pe gigacalorie, iar sucevenii vor beneficia de căldură și apă caldă în sezonul rece care se apropie, a dat asigurări primarul Ion Lungu, la conferința de presă de miercuri.
„Vom intra în Consiliul Local cu propunerea de majorare a prețului de producere a energiei termice, dar nu se pune problema majorării tarifului de transport și distribuție. Nu s-a solicitat așa ceva și nici nu au aviz pentru alt preț decât 180 de lei, cât a fost aprobat de ANRSC. Singura majorare acceptată este la prețul gigacaloriei la gardul centralei – e clar că acolo nu se închid deloc costurile, nu se închideau nici când am stabilit acel preț de 116 lei, pe care au trebuit să-l mențină timp de cinci ani.
Prețul la populație nu va crește, rămâne tot 240 de lei cât sunt eu primar, doar prețul total va crește undeva la 400 de lei cu tot cu TVA, din care noi vom acoperi subvenția – undeva la 160 de lei”, a declarat primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean s-a arătat nemulțumit de declarațiile alarmiste ale acționarului principal de la Bioenergy și Thermonet, Adrian Bodea, precizând că deși sunt probleme reale la producerea energiei termice, din cauza modificărilor legislative care le-au dat lovitură după lovitură, sunt soluții pentru ca noua centrală să funcționeze în continuare.
„Pot să dau asigurări din start că în această iarnă vom avea căldură și apă caldă la Suceava, iar populația nu va plăti o majorare de preț la energia termică, care va fi tot 240 de lei. Îl apreciez mult pe domnul Bodea pentru că a făcut o investiție extraordinară, dar nu sunt de acord cu strategiile sale de PR pe care le fac alții pe la București, cu anunțuri alarmiste, care panichează populația inutil. Fără a veni cu cifre exacte, părerea mea este că prețul gigacaloriei, cu tot cu TVA, va fi undeva la 400 de lei, din care populația va plăti 240 de lei, iar primăria circa 160 de lei”, a spus primarul Ion Lungu.
Edilul sucevean a enumerat și principalele probleme care afectează funcționarea centralei – ordinul de ministru prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă și reducerea certificatelor verzi acordate pentru producerea de energie din surse regenerabile.
„Dacă nu se revine asupra acelui ordin, nu sunt șanse ca centrala să mai funcționeze pe biomasă, deși pentru asta a fost construită”, a continuat Lungu, precizând că în această iarnă se va merge pe gaz metan, ceea ce însemnă automat costuri mai mari.
„Am discutat deja cu cei de la E.ON Gaz, la Târgu Mureș, unde trebuie să găsim o soluție să le dăm bani în avans, pentru că altfel nu le furnizează gaz metan. Soluția există deja, pentru că la rectificarea bugetară urmează să primim 5,4 milioane de lei de la bugetul de stat, bani cu care putem plăti subvenția în avans”, a adăugat șeful municipalității sucevene.
Acceptarea majorării prețului de producere a energiei termice de la 116 lei, cât a fost menținută forțat timp de cinci ani, la 196 de lei, nu va afecta direct populația, care va plăti în continuare același preț pentru căldura din locuințe, dar se va resimți mai puternic la bugetul local.
La un prim calcul, municipalitatea suceveană va avea de plătit subvenția undeva la 3,5 milioane de euro pe an, adică aproape cât a achitat în ultimul an de funcționare integrală cu Termica, când subvenția a ajuns la 4,5 milioane de euro.