Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 13 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 204 (6914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Gest

În loc de flori în prima zi de şcoală, o profesoară şi-a rugat elevii să doneze banii în scop caritabil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
În cei peste 20 de ani de când predă istoria la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, profesoara Oltea Prelucă a primit la începutul fiecărui an şcolar braţe întregi de flori.

În acest an şcolar însă, profesoara a vrut să transforme aceste atenţii în donaţii care le vor permite unor fetiţe de pe continentul african, din Maroc mai exact, să meargă la şcoală.

„Le-am adresat o provocare elevilor mei cu care am o relaţie specială, de la clasa a VIII-a D, unde sunt dirigintă. Le-am propus să renunţe la florile pe care le-ar fi adus la şcoală în prima zi, iar bănuţii pe care intenţionau să-i cheltuiască, să-i adunăm împreună şi să facem o donaţie către o fundaţie din Marea Britanie, care încearcă să sprijine şcolarizarea fetiţelor din câteva zone foarte sărace din Maroc, din zona munţilor Atlas. Copiii au răspuns foarte bine, au fost încântaţi, iar această iniţiativă s-a încheiat cu o donaţie de 104 lire către fundaţie”, a mărturisit Oltea Prelucă.

Aceasta a povestit că nu a existat o sumă minimă impusă pentru donaţie, fiecare dintre cei 27 de elevi oferind cât a dorit. Cele 104 lire îi vor asigura unei fetiţe din Maroc cazare, masă şi şcolarizare pentru patru luni de zile.

„Fiecare elev a donat cât a vrut, nu s-a făcut nici o listă, fiecare a dat cât a crezut de cuviinţă. Și părinţii au fost de acord, iar profesori din şcoală au anunţat că vor face donaţii. Maroc este un stat islamic, în care băieţii sunt sprijiniţi, însă nu şi fetele. Pentru a şcolariza timp de o lună o fetiţă din Maroc este nevoie de 25 de lire. Nimeni nu poate face totul pentru ceilalţi, dar fiecare poate face câte ceva”, a mai adăugat profesoara de istorie.

 

„Noi trebuie să le oferim o şansă”

Elevii din a VIII-a D nu sunt străini de gesturile de voluntariat, de acţiuni caritabile, însă propunerea dirigintei lor a reuşit să-i surprindă.

„A fost o surpriză plăcută şi m-am bucurat că putem să facem împreună ceva pentru nişte fetiţe discriminate. În Maroc, băieţii au fonduri, cărţi, dar fetele nu. Și merită să aibă şi ele aceleaşi drepturi pentru că toţi merităm o şansă. Suferinţa lor e vocea noastră”, a mărturisit Simina.

La rândul său, colegul ei, Iulian, a povestit că agreează ideea de a strânge fonduri pentru astfel de cauze şi pe viitor va răspunde afirmativ pentru astfel de iniţiative.

„Ne-am simţit bine că am făcut asta şi probabil şi doamna dirigintă la fel”, spune Iulian.

Un alt elev dintr-a VIII-a D recunoaşte că este primul an în care nu i-a cumpărat flori doamnei diriginte, însă satisfacţia gestului a compensat pe deplin acest lucru.

„Am aflat de la colegi şi mi s-a părut o idee foarte interesantă şi un concept foarte bun, mai ales că sunt zone extrem de sărace, iar educaţia se poate face cu o contribuţie mică. Prin educaţie se poate schimba o societate”, spune adolescentul.

 

Fiica profesoarei va escalada cel mai înalt vârf din masivul Atlas (4.165 de metri) pentru a ajuta fetiţele din Maroc

În Maroc, o ţară cu peste 30 de milioane de locuitori, peste o treime din populaţie este analfabetă. Aceasta este una dintre cele mai mari rate de analfabetism din nordul Africii, fiind şi mai mare - 41% - în rândul femeilor, potrivit datelor oficiale. Pentru a atrage atenţia asupra acestui neajuns şi pentru a strânge donaţii pentru educaţia fetelor din Maroc, 15 tineri temerari din mai multe ţări şi-au propus să escaladeze muntele Toubkal (4.165 de metri), cel mai înalt din masivul Atlas.

Printre ei se numără şi Andreea Prelucă, una dintre fiicele profesoarei.

„Donaţiile acestea vin ca o recompensă pentru efortul pe care îl vor face aceşti tineri. Deşi Andreea are emoţii cu privire la asta, o face cu mare drag, pentru că ştie că în acest mod contribuie la îmbunătăţirea stării de educaţie a fetelor din Maroc. Are 27 de ani şi încă visează să schimbe lumea”, spune Oltea Prelucă.

Andreea Prelucă a studiat marketingul la universitatea Coventry, din Anglia, după care a făcut un an de voluntariat în Spania, unul în Islanda, unul în Suedia. În prezent lucrează în domeniul turismului, implicându-se permanent în activităţi civice şi de voluntariat.

„Sunt aşa mândră de voi, dragilor din VIII D, pentru că aţi sărit cu braţele deschise să ajutaţi - poate nu vă daţi încă seama cât ajutaţi! Poate viitorul unor fete superdeştepte porneşte fix din punctul ăsta, din florile voastre donate proiectului. Le-am spus tuturor la muncă de acţiunea voastră şi vă mulţumim cu toţii din suflet. Abia aştept să le povestesc feţelor din Maroc de contribuţia voastră, de suportul şcolii mele de acasă. Copii care ajută alţi copii de peste mări şi ţări să meargă la şcoală, cum să nu-ţi dea lacrimile?”, a scris Andreea Prelucă pe pagina sa de Facebook.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În loc de flori în prima zi de şcoală, o profesoară şi-a rugat elevii să doneze banii în scop caritabil.
 Vizualizări articol: 5641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
În loc de flori în prima zi de şcoală, o profesoară şi-a rugat elevii să doneze banii în scop caritabil5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei