Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 204 (6914)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce ne aşteaptă?

Bioenergy, societatea care furnizează căldură şi apă caldă pentru suceveni, în pragul insolvenţei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nori negri se adună deasupra Sucevei şi a locuitorilor care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire al oraşului. Bioenergy, firma care furnizează căldura şi apa caldă pentru circa 20.000 de imobile, este pe punctul de a intra în insolvenţă.

Procedura a fost demarată zilele trecute de societatea Diasil Service SRL Suceava şi a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti, acolo unde Bioenergy are sediul. Nemulţumirea celor de la Diasil a plecat de la faptul că Bioenergy nu şi-a achitat facturile emise începând cu data de 30 noiembrie 2017. În total, Diasil are de primit 797.973 de lei, sumă care include şi majorările de întârziere.

Banii reprezintă contravaloarea serviciilor de colectare și transport deșeuri nepericuloase pe care Diasil le-a prestat faţă de Bioenergy conform unui contract încheiat în urmă cu cinci ani.

Tribunalul Bucureşti, Secţia Civilă, a dat deja termen în acest dosar pentru data de 30 octombrie 2018, iar dacă nu vor apărea alte elemente judecătorul sindic va deschide procedura de insolvenţă.

 

Bioenergy, acţionată în judecată şi de Primăria Suceava

Nu este singura problemă cu care se confruntă Bioenergy. În urmă cu câteva luni, Primăria Suceava a acţionat în judecată societatea, de la care are de recuperat nu mai puţin de 650.000 de lei.

Sumele provin din neplata procentului de 0,5 din veniturile anuale realizate de Bioenergy, procent stabilit în contractele semnate şi asumate de reprezentanţii firmei cu Primăria Suceava. Mai grav este că acţiunea în instanţă a fost înaintată abia în 2018, în condiţiile în care datoriile sunt aferente anilor 2015 şi 2016. Practic, dacă acţiunea nu ar fi fost demarată acum, intervenea termenul de prescripţie şi datoriile din 2015 nu mai puteau fi recuperate.

Prin actul de chemare în judecată semnat de primarul Ion Lungu, Primăria Suceava are de primit 315.699 de lei pentru anul 2015 şi 334.118 de lei pentru anul 2016. La aceste sume se mai adaugă 12.498 de lei reprezentând majorări de întârziere pentru debitul neachitat.

„În timp ce sumele datorate pentru anii 2015 şi 2016 nu au fost achitate până în momentul prezentei, faţă de debitul aferent anului 2014 facem precizarea că acesta a fost achitat cu depăşirea termenului scadent, respectiv data de 31 mai 2015, motiv pentru care au fost calculate majorări de întârziere în cuantum de 311 lei”, se arată în actul de chemare în judecată.

Trebuie spus că dacă Bioenergy va intra în insolvenţă, Primăria Suceava va avea o problemă serioasă în tentativa de a recupera cei 650.000 de lei.

Interesant este că deşi Primăria Suceava avea de încasat suma de 650.000 de lei de la Bioenergy, la finele anului trecut municipalitatea, prin votul consilierilor locali, a aprobat plata în avans a subvenţiei pentru căldura furnizată populaţiei. Valoarea acestei subvenţii pentru primele 3 luni de iarnă a fost de 4 milioane de lei şi urma să fie achitată de Primăria Suceava către Thermonet, de acolo banii urmând să fie viraţi către Bioenergy, societate care gestionează centrala termică pe biomasă. Din suma aprobată pentru plata subvenţiei Primăria a achitat întreaga sumă.

 

Cine este Bioenergy

Bioenergy a ajuns pe piaţa din Suceava în toamna anului 2013, când a preluat atribuţiile pe care le avea Termica, fosta societate care furniza apă caldă şi căldură pentru locuitorii racordaţi la sistemul centralizat, ajunsă între timp în faliment.

Proiectul centralei de cogenerare a fost realizat cu o investiție privată de 86 milioane de euro din partea Adrem Invest, care la momentul înfiinţării Bioenergy era unic acţionar. La data semnării contractului, Bioenergy Suceava şi-a luat angajamentul ca pentru următorii cinci ani să producă energie termică la suma de 116 lei/Gcal, perioadă care expiră anul viitor.

În prezent, centrala asigură căldură pentru aproximativ 20.000 de apartamente. Potrivit datelor de pe propriul site, Bioenergy produce anual 270.000 gigacalorii, iar în sistemul energetic naţional livrează anual 167.000 MWh. Din energia furnizată în sistemul naţional Bioenergy încasează subvenţii prin certificate verzi, aceasta fiind una din sursele importante de venit ale societăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bioenergy, societatea care furnizează căldură şi apă caldă pentru suceveni, în pragul insolvenţei.
 Vizualizări articol: 2949 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bioenergy, societatea care furnizează căldură şi apă caldă pentru suceveni, în pragul insolvenţei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei