La deschiderea noului an școlar 2018 – 2019, primarul Sucevei, Ion Lungu, a păstrat tradiţia participării la acest eveniment important pentru mii de copii, părinţi și profesori, la un număr cât mai mare de unităţi de învăţământ, din toate cartierele municipiului.
În cel de-al 15-lea an de mandat, edilul sucevean a reușit să fie prezent la festivităţile de inaugurare a unui nou an școlar la 14 unităţi de învăţământ, de la școli, licee, până la grădiniţe, atât de stat, cât și private, din toate cartierele Sucevei.
Edilul sucevean a pornit luni dimineaţă într-un adevărat maraton educaţional, care a început la ora 08.00 dimineaţa la Şcoala nr. 11 „Miron Costin” din Burdujeni. Edilul a mers apoi la Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat, la Școala Nr. 10 din Burdujeni, la Şcoala Nr. 7 din Iţcani, Școala Nr. 9 Obcini, Colegiul Naţional „Petru Rareș”, Școala Filadelfia, Școala Nr. 8 George Enescu, Liceul Alimentar, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Grădiniţa „Gulliver” din George Enescu, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” și Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei”.
„Avem șapte cartiere în municipiul reședinţă de judeţ, din respect pentru cetăţenii acestora vreau să ajung în fiecare, plus că există și mai multe tipuri de învăţământ – preșcolar, gimnazial și liceal”, a explicat primarul Sucevei.
În toate aceste locaţii, Ion Lungu le-a prezentat profesorilor, părinţilor și elevilor trofeul de Excelenţă în Educaţie, primit la finele anului trecut la Ateneul Român, în cadrul Galei Premiilor Asociaţiei Municipiilor din România, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
„Această distincţie se datorează rezultatelor obţinute de copiii din școlile sucevene, ca urmare a implicării active a cadrelor didactice și a elevilor pe tot parcursul anului. Țin să le mulţumesc și să-i felicit pentru toate roadele obţinute! Municipalitatea suceveană va contribui întotdeauna la îmbunătăţirea învăţământului sucevean la toate nivelurile: preșcolar, gimnazial sau liceal. Mult succes în noul an școlar!”, a spus edilul sucevean.
Investiţii anuale de peste 3 milioane de euro, în învăţământul sucevean
Prezent la deschiderea de an școlar în fiecare dintre cartierele Sucevei, primarul Ion Lungu le-a vorbit celor prezenţi, în mare, de proiectele de amploare care îi vizează direct, de stadiul acestora, menţionând și investiţiile care s-au făcut la fiecare școală în parte.
„Și în acest an municipalitatea suceveană a acordat peste 3 milioane de euro pentru susţinerea învăţământului, o parte din acești bani se regăsesc și aici”, a declarat edilul sucevean, enumerând la fiecare unitate de învăţământ lucrări efectuate în vară sau investiţii mai mari demarate, precum mansardarea Școlii Nr. 10 din Burdujeni, unde se creează spaţii de învăţământ pentru încă 250 de elevi.
La fiecare dintre unităţile la care a participat la deschiderea anului școlar, șeful municipalităţii sucevene a avut mesaje pentru toţi participanţii, de la cei mici la cei mari.
„Elevilor le urez mult succes în noul an școlar, îi văd pe cei mici foarte emotivi, iar pe cei mari bucuroși că se revăd. Le recomand să respecte școala, profesorii, și să înveţe cât mai bine, pentru că aici se formează ca oameni”, le-a spus Lungu celor care au revenit pe băncile școlii, cât și celor prezenţi pentru prima dată.
Profesorilor le-a mulţumit pentru rezultatele obţinute și dedicaţia pe care o arată muncii lor, de formare a noilor generaţii, iar părinţilor le-a recomandat să fie mereu alături de școală și de municipalitate, pentru că împreună pot realiza lucruri bune.
Prezent pentru al 15-lea an consecutiv la inaugurarea anului școlar la Școala Nr. 7 din Iţcani, edilul Sucevei a remarcat faptul că aceasta nu se deosebește cu nimic de Școala Nr. 1 - are aceleaşi dotări și performanţă, precum și o echipă extraordinară, îndemnând oamenii, indiferent de cartier, să nu mute copiii la alte școli doar pentru că au un renume, ci să analizeze bine avantajele și dezavantajele.
„Și în acest an avem planuri mari pentru această școală – avem aprobat un proiect pe fonduri guvernamentale, să construim o grădiniţă etajată, cu program normal, care, în timp, ar putea deveni cu program prelungit”, a mai spus el în Iţcani, unde a vorbit și de viitorul sediu de primărie care se va amenaja acolo.
Maratonul său educaţional l-a pus faţă în faţă atât cu copii de grădiniţă, la „Gulliver”, elevi de clasele I-IV, dar și liceeni, tineri sportivi și viitori preoţi, pentru fiecare având un mesaj adecvat vârstei și ocupaţiei.