Apa caldă, a cărei revenire a fost așteptată de către suceveni sâmbătă, așa cum a fost anunțat inițial, a ajuns duminică dimineața la robinetele abonaților de la sistemul centralizat. Astfel, cele cinci zile care au fost anunțate pentru revizia de vară a sistemului de termoficare s-au transformat în opt, pentru că Bioenergy a oprit furnizarea căldurii necesare cu două zile mai devreme decât trebuia, din motive încă neelucidate.
„Pregătirea agentului termic necesar pentru furnizarea apei calde a durat mai mult decât ne așteptam, a trebuit să așteptăm să avem undeva la 60 de grade la sursă, la gardul centralei Bioenergy, pentru a putea prepara apa caldă în punctele termice. Dacă am fi dat drumul sâmbătă seara, riscam să stârnim alte nemulțumiri abonaților, deoarece o parte ar fi avut apă caldă, dar la un consum mare, la alții ar fi ajuns doar călâie, ceea ce iar nu era bine. De aceea am preferat să așteptăm să ajungem la parametrii normali de funcționare, încât duminică dimineața, consumatorii au avut parte de apă caldă, în regim normal”, a explicat directorul Thermonet Suceava, Mugur Corlățan.
Așa se face că revizia de vară nu a mai durat o lună de zile, cum se întâmpla când serviciul de termoficare era prestat de Termica, dar nici cinci zile, cât se dorea.
În același timp, este de remarcat faptul că reluarea furnizării apei calde s-a desfășurat fără incidente neplăcute, precum avarii, care ar fi afectat o mare parte dintre consumatori și ar fi generat oricum pierderi financiare și neplăceri consumatorilor.
Rămâne de văzut cât timp va fi menținută funcționarea sistemului de termoficare, în condițiile în care Bioenergy și Thermonet, firmele care se ocupă de producția, respectiv transportul și distribuția agentului termic, acuză mari pierderi în funcționarea sistemului.
Conform unei adrese transmise de Bioenergy, furnizarea agentului termic nu mai poate continua în condițiile actuale, din cauza pierderilor imense, de 40.000 de lei/zi la Bioenergy și aproape încă pe atât la Thermonet, motiv pentru care se solicită Consiliului Local Suceava majorarea actualului tarif al gigacaloriei, la gardul centralei, de la 116 lei la 196,51 lei - preț avizat de ANRE.
În funcție de cât se va solicita în plus și pentru serviciile prestate de Thermonet, care taxează cu 180 de lei transportul și distribuția agentului termic, ar putea rezulta o dublare a prețului gigacaloriei, ceea ce va pune presiune atât pe bugetul local cât și pe consumatorul final.