Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 199 (6909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică

Peste jumătate dintre școli sunt neautorizate sanitar; 80% din cei 112.000 de elevi învaţă în școlile care au condiţii bune de studiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principalul punct slab al reţelei şcolare a judeţului Suceava este autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu, a arătat, ieri, în ședinţa Colegiului Prefectural, inspectorul școlar general Gheorghe Lazăr.

Conform datelor prezentate de inspectorul Lazăr, începutul anului şcolar 2018-2019 găsește judeţul Suceava cu un număr de 741 de unităţi de învăţământ, dintre care 273 sunt autorizate sanitar, iar peste jumătate, 468 de școli, nu au autorizaţie sanitară.

În școlile sucevene, în învăţământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și special vor merge în acest an 112.107 copii și partea bună este că marea majoritate dintre ei, peste 80%, vor învăţa în școlile care oferă condiţii bune de studiu și mai mult de jumătate sunt elevii unităţilor de învăţământ care sunt și autorizate sanitar. Întrebat câţi elevi sunt înscriși în școlile cu toalete în curte și fără apă curentă, profesorul Lazăr a răspuns că în unele sunt câte 10 elevi, în altele, 150 – maximum 200 de elevi. În general, este vorba despre școli mici, în localităţi cu populaţia școlară în scădere și fără reţea de apă și canalizare.

„Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi, de exemplu lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, compoziţia apei neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc. 12% dintre unităţile şcolare au toaleta numai în curte și nu au apă curentă”, a precizat șeful Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava.

În ceea ce privește autorizarea privind securitatea la incendiu, aceasta se face pe fiecare construcţie în parte, nu pe instituţie de învăţământ. Cele 741 de școli dispun de 861 de clădiri cu destinaţie învăţământ, însă, potrivit profesorului Lazăr, 508 dintre acestea nu intră sub incidenţa avizării / autorizării privind securitatea la incendiu. „Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere, schimbare de destinaţie anterior intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 571/1998, iar pentru construcţiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafeţele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă”, a afirmat inspectorul școlar șef. Autorizate ISU sunt 60 de clădiri cu destinaţia învăţământ, alte 293 clădiri necesitând aviz /autorizaţie de securitate la incendiu.

 

ISU a aplicat deja 16 amenzi la școli neautorizate, valoarea amenzilor fiind de 160.000 de lei

Șeful ISU „Bucovina” Suceava, col. Costică Ghiaţă, prezent la Colegiul Prefectural, a precizat că și școlile date în funcţiune anterior celor mai recente modificări ale legislaţiei ISU, adică înaintea anului 2016, „trebuie aliniate cerinţelor normative actuale”, cu hidranţi interiori și exteriori, instalaţii de semnalizare etc. De altfel, potrivit colonelului Ghiaţă, la școlile neautorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu, ISU a început un control tematic, din data de 27 august. Au fost deja verificate 18 unităţi școlare și au fost aplicate 16 amenzi în valoare totală de 160.000 de lei. „Controlul continuă la toate unităţile de învăţământ neautorizate. Ne manifestăm toată disponibilitatea pentru asistenţă și consultanţă de specialitate pentru intrarea în legalitate”, a mai spus col. Ghiaţă.

Un control similar efectuează și DSP, în perioada 30 august-28 septembrie a.c.

Trebuie menţionat că 111 școli sunt înscrise în programul PNDL I, cu lucrări de 29,433 milioane de euro și 123 de școli sunt în PNDL II, cu lucrări în valoare de 41,231 milioane euro.

Un număr de 21 de şcoli au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, iar 11 dintre acestea au depus documentaţia la ISU și 14 la DSP. Cinci şcoli au obţinut deja autorizaţia de securitate la incendiu și sanitară. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la ISU și DSP pentru autorizare.

În programul PNDL II o şcoală a finalizat lucrările şi recepţia, iar două şcoli le-au realizat în proporţie de 90%.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, i-a recomandat șefului IȘJ, Gheorghe Lazăr, să păstreze permanent legătura cu DSP Suceava şi ISU pentru informarea corectă în privinţa  legislaţiei în domeniu și clarificarea unor aspecte de ordin legislativ și procedural utile în demersul de autorizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste jumătate dintre școli sunt neautorizate sanitar; 80% din cei 112.000 de elevi învaţă în școlile care au condiţii bune de studiu.
 Vizualizări articol: 2025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste jumătate dintre școli sunt neautorizate sanitar; 80% din cei 112.000 de elevi învaţă în școlile care au condiţii bune de studiu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei